Wykonanie
Dla wszystkich miłośników
radicchio, proponuję Wam kolejne danie z jego udziałem, bardzo prosty przepis, a jednocześnie smaczny i wyrafinowany: risotto con
radicchio, czyli risotto z czerwoną
cykorią.Danie proste, sycące i przede wszystkim smaczne.Macie ochotę?Zapraszam :-)
Składniki na 4 osoby:320 g
ryżu do risotto (arborio albo carnaroli albo vialone nano)400 gr
radicchio1
cebula1 l
bulionu domowego40 gr świeżego
parmezanu1 dl
wina białego wina2 łyżka
oliwy20 g
masłapietruszkasól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Robimy
bulion lub
wywar z
bulion, przez cały czas przygotowania risotta trzymamy
wywar na małym ogniu, żeby
mieć gorący na podorędziu.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek. Wrzucamy
cebulę, smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, aż
cebula będzie szklista.
Wsypujemy
ryż i bardzo dokładnie mieszamy.
Smażymy
ryż przez kilka chwil, aż zbieleje, ale nie zacznie się przypiekać,wlewamy
wino i smażymy przez około 1 - 2 minuty aż cały płyn wyparuje. Teraz zaczynamy dolewać gorący
wywar z
bulionu, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż
wywar zostanie wchłonięty przez
ryż. Mieszamy, gotując na wolnym ogniu do momentu gdy
ryż wchłonie płyn, wtedy dolewamy kolejną porcję,
potem następną, wchłonęło ? No to jeszcze jedną. W ten sposób rozklejamy
ryż. I tak do dopóki
ryż nie stanie się miękki gdy już jest miękki dodajemy ostatnią porcję i patrzymy czy ją wchłonie, nie powinien całej wchłonąć. Podczas dodawania płynów, powinniśmy cały czas mieszać i gotować
ryż na małym ogniu.Myjemy
radicchio, wycinamy białą część w ten sposób będzie mniej gorzkawe i kroimy na paseczki.
W połowie gotowania dodajemy
radicchio.
Wiem, że zdobycie w Polsce małego
radicchio graniczy z cudem. Jeżeli ktoś nie wie, jest to odmiana
cykorii o bordowych liściach.Potrwa to od 25 nawet do 30 minut. W ten sposób mamy nasze lejące się, posklejane risotto. Doprawiamy do smaku
solą - mało, bo
parmezan też jest słony. Kiedy
ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać
wywar.Zdejmujemy risotto z ognia, dodajemy
masło,
pietruszke i świeżo starty
parmezan. Mieszamy i podajemy natychmiast.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)