Wykonanie
Risotto z
dynią jest jednym z najbardziej tradycyjnych dań północnych Włoszech, w szczególności, jest bardzo popularne w regionie Lombardia. Wspaniałe, kremowe risotto z posmakiem
białego wina. Jest to proste, a także szybkie w przygotowaniu danie. Nie podlega także wątpliwości, że ma niepowtarzalny smak.We Włoszech risotto z
dynią przygotowywane jest szczególnie jesienią lub zimą.Początki tego risotta, jak większość potraw przygotowanych z dyni, są skromne:
dynia była warzywem ubogich, uprawiana i spożywana była wyłącznie przez rolników.Zapraszam ;-)
Składniki na 2 osób:200 g
ryżu do risotto (arborio albo carnaroli albo vialone nano)300 g dyni1/2
cebuli1/2 l
bulionu domowego25 g
masła50 g świeżego
parmezanu50 ml białego
wytrawnego wina1 łyżka
oliwysól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Robimy
bulion, przez cały czas przygotowania risotta trzymamy
wywar na małym ogniu, żeby
mieć gorący na podorędziu.
Dynię oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w 1cm kostkę.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy z oliwek. Wrzucamy
cebulę i
dynię, smażymy na średnim ogniu aż
dynia będzie lekko twarda.
Wsypujemy
ryż i dokładnie mieszamy.
Smażymy
ryż przez kilka chwil, aż zbieleje, ale nie zacznie się przypiekać, wlewamy
wino i smażymy przez około 1 - 2 minuty aż cały płyn wyparuje.
Teraz zaczynamy dolewać gorący
wywar z
bulionu, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż
wywar zostanie wchłonięty przez
ryż.I mieszamy, gotując na wolnym ogniu do momentu gdy
ryż wchłonie płyn, wtedy dolewamy kolejną porcję,
potem następną, wchłonęło ? No to jeszcze jedną. W ten sposób rozklejamy
ryż. I tak do dopóki
ryż nie stanie się miękki gdy już jest miękki dodajemy ostatnią porcję i patrzymy czy ją wchłonie, nie powinien całej wchłonąć.Podczas dodawania płynów, powinniśmy cały czas mieszać i gotować
ryż na małym ogniu. Potrwa to od 25 nawet do 30 minut. Doprawiamy do smaku
solą - mało, bo
parmezan też jest słony. Kiedy
ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać
wywar. Zdejmujemy risotto z ognia, dodajemy
masło i świeżo starty
parmezan. Mieszamy i podajemy natychmiast.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)