Wykonanie
Ostatnia propozycja z okazji
pieczarkowego tygodnia.
2 woreczki
ryżu30 dkg
pieczarekokoło 1 l
bulionu1
cebula2 ząbki
czosnku20 dkg
szynkioliwasól,
pieprznatka pietruszkiPieczarki pokroić pokroić.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek posiekać.Na rozgrzanym
oleju podsmażyć
pieczarki,przełożyć z patelni na talerz i wrzucić
ryż, smażyć ok. 1 minutę cały czas mieszając, aż
ryż zrobi się szklisty. Dodać posiekaną
cebulę i
czosnek, i smażyć, aż się lekko zeszklą.Dodać
pieczarki, pokrojona
szynkę i smażyć dalej, do momentu aż
grzyby zaczną się lekko rumienić.Wlać pierwszą porcję
bulionu i dalej smażyć, mieszając. Kiedy płyn zniknie, dodać znów porcję
bulionu i mieszać. Należy to powtarzać, aż skończy się płyn, a
ryż stanie się prawie miękki (powinno się delikatnie wyczuwać twardość ziarenek). Doprawić do smaku.