ßßß Cookit - przepis na Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Ostatnia propozycja z okazji pieczarkowego tygodnia.
2 woreczki ryżu
30 dkg pieczarek
około 1 l bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
20 dkg szynki
oliwa
sól, pieprz
natka pietruszki
Pieczarki pokroić pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.Na rozgrzanym oleju podsmażyć pieczarki,przełożyć z patelni na talerz i wrzucić ryż, smażyć ok. 1 minutę cały czas mieszając, aż ryż zrobi się szklisty. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, i smażyć, aż się lekko zeszklą.Dodać pieczarki, pokrojona szynkę i smażyć dalej, do momentu aż grzyby zaczną się lekko rumienić.
Wlać pierwszą porcję bulionu i dalej smażyć, mieszając. Kiedy płyn zniknie, dodać znów porcję bulionu i mieszać. Należy to powtarzać, aż skończy się płyn, a ryż stanie się prawie miękki (powinno się delikatnie wyczuwać twardość ziarenek). Doprawić do smaku.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/04/risotto-z-pieczarkami.html