Wykonanie
Idelana na taką pogodę jak dziś u mnie - mży, szaro, buro.Zupa bardzo aromatyczna, smaczna.
Czosnek z racji upieczenia
traci swoją nadmierną ostrość. Nie warto zawracać sobie głowy piekąc go w piekarniku. Sezon grilowy w pełni więc najlepiej wrzucić go otulonego w folię aluminową na grilla. Przepis z programu Ewy Wachowicz.
Składniki :2 całe główki
czosnku4
ziemniaki600 ml
bulionu1 średnia
cebulałyżka
oliwypieprz,
sólnatka pietruszkiCzosnek pieczemy w foli aluminowej w piekarniku lub na grilu aż będzie miękki. Pozostawiamy do ostygnięcia ( warto upiec go przy okazji grilowania lub pieczenia w piekarniku
ziemniaków, pieczeni itp. ).
Ziemniaki,
cebulę obieramy, kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy na
oliwie.
Czosnek wyciskamy ze skorupek do
ziemniaków, zalewamy
bulionem ale nie całym. Odrobinę zostawiamy na koniec gdyby zupa była za gęsta. Całość gotujemy aż
ziemniaki zmiękną. Doprawiamy
solą,
pieprzem . Miksujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami :)Smacznego :)