Wykonanie
Ta zupa powstała właściwie przypadkiem. Kupiliśmy rydze do usmażenia ( tak zrobione są pyszne) . Okazało się ze miały wyjątkowo długie ogonki. Ogonki obcięłam, zostawiłam też kilka główek. Razem ok 200 g. Nigdy wcześniej nie robiłam zupy rydzowej, okazała się naprawdę bardzo smaczna. Polecam!

składnikiok 200 g rydzów1
cebula2 ząbki
czosnkuok 180 g
ziemniaków1 l
bulionu lub
wywaru warzywnegooliwa z oliwekśmietana 30%sól,
pieprznatka pietruszkiprzygotowanieRydze oczyścić , odciąć ogonki. Kapelusze pokroić w paski, ogonki rozdrobnić w blenderze.
Cebulę pokroić w kostkę,
czosnek posiekać.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Na patelnię wlać trochę
oliwy, podsmażyć
cebulę aż trochę zmięknie. Dodać
czosnek i jeszcze chwilę smażyć. W garnku zagotować
wywar, dodać przesmażoną
cebulę z
czosnkiem i zblendowane nogi
grzybów. Na patelnię po
cebuli dodać łyżkę
oliwy i trochę
masła , wrzucić pokrojone rydze. Podsmażać przez ok 5 minut a następnie dorzucić do
wywaru razem z pokrojonymi
ziemniakami. Przykryć i gotować ok 20 min, do miękkości. Zdjąć z ognia, podawać polane łyżką
śmietany i posypane
pietruszką. Smacznego!




