ßßß

Rondel wykonany jest z odlewanego ciśnieniowo aluminium. Dno jest grube na 5 mm, a ścianki są solidnie wykonane, dzięki czemu nic się nie odkształci i nie wybrzuszy podczas użytkowania. Garnek bardzo szybko się nagrzewa, dzięki czemu możemy zaoszczędzić prąd lub gaz używając mały palnik.Od wewnątrz i na zewnątrz rondel pokryty jest powłoką ceramiczną. Dzięki takiej powłoce nic nam nie przywiera do garnka, a sama powłoka jest odporna na zadrapania. Rondel można myć w zmywarce.Garnek jest w kolorze jasnego różu, co dla mnie jest jego wielką zaletą, bo mało na rynku mamy takich słodkich garnuszków. Uchwyt jest długi, wygodny i nie nagrzewa się mocno. W zestawie jest szklana pokrywka z uchwytem i wentylem, z którego w trakcie gotowania bucha para, całkiem zjawiskowo :) A przy tym mamy mniej zabrudzeń, nic nam nie kapie z pokrywki, a zachowujemy wartości odżywcze w przygotowywanych potrawach.Byłby to rondel idealny, gdyby można było odpiąć rączkę i wsadzić go do piekarnika, ale niestety. W tym wypadku dostaje ocenę bardzo dobrą :)
10-15 ząbków czosnkucebula4 ziemniaki1,5 litra wywaru warzywnego (przepis)łyżka olejusól, pieprzpół szklanki śmietankiCebulę pokroić drobno i zeszklić na oleju w garnku.Dodać posiekany drobno czosnek i chwilę razem smażyć.Przełożyć do bulionu cebulę z czosnkiem i dodać pokrojone na kawałki ziemniaki.Zagotować i gotować jeszcze około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.Zmiksować blenderem na krem.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Wmieszać śmietankę.Podawać z natką pietruszki i grzankami.
