Wykonanie
Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić różowy rondel Eela z pokrywką firmy Neoflam .
Rondel wykonany jest z odlewanego ciśnieniowo aluminium. Dno jest grube na 5 mm, a ścianki są solidnie wykonane, dzięki
czemu nic się nie odkształci i nie wybrzuszy podczas użytkowania. Garnek bardzo szybko się nagrzewa, dzięki
czemu możemy zaoszczędzić prąd lub gaz używając mały palnik.Od wewnątrz i na zewnątrz rondel pokryty jest powłoką ceramiczną. Dzięki takiej powłoce nic nam nie przywiera do garnka, a sama powłoka jest odporna na zadrapania. Rondel można myć w zmywarce.Garnek jest w kolorze jasnego różu, co dla mnie jest jego wielką zaletą, bo mało na rynku mamy takich słodkich garnuszków. Uchwyt jest długi, wygodny i nie nagrzewa się mocno. W zestawie jest szklana pokrywka z uchwytem i wentylem, z którego w trakcie gotowania bucha para, całkiem zjawiskowo :) A przy tym mamy mniej zabrudzeń, nic nam nie
kapie z pokrywki, a zachowujemy wartości odżywcze w przygotowywanych potrawach.Byłby to rondel idealny, gdyby można było odpiąć rączkę i wsadzić go do piekarnika, ale niestety. W tym wypadku dostaje ocenę bardzo dobrą :)
10-15 ząbków
czosnkucebula4
ziemniaki1,5 litra
wywaru warzywnego (przepis)łyżka
olejusól,
pieprzpół szklanki
śmietankiCebulę pokroić drobno i zeszklić na
oleju w garnku.Dodać posiekany drobno
czosnek i chwilę razem smażyć.Przełożyć do
bulionu cebulę z
czosnkiem i dodać pokrojone na kawałki
ziemniaki.Zagotować i gotować jeszcze około 15 minut, aż
ziemniaki będą miękkie.Zmiksować blenderem na krem.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Wmieszać
śmietankę.Podawać z
natką pietruszki i grzankami.