ßßß Cookit - przepis na Krem ziemniaczany z kukurydzą

Krem ziemniaczany z kukurydzą

nazwa

Wykonanie

Ostatnio mam fazę na zupy. Pewnie jest to związane z coraz niższą temperaturą, więc w zasadzie nic w tym dziwnego. Na szczęście zupy to temat rzeka - możemy zrobić je ze wszystkich warzyw. Przygotować klarowne buliony z warzywami, gęste zupy zaciągnięte zasmażką, lub sycące, rozgrzewające kremy.
Tym razem postawiłam na krem, który trochę mnie zaskoczył. Nie sądziłam bowiem, że krem z ziemniaków, tych wzgardzanych i traktowanych jako dodatek do mięs, ziemniaków będzie taki dobry!
Składniki:
około 1 litr bulionu
600g ziemniaków
puszka kukurydzy
cebula
ząbek czosnku
odrobina oleju do smażenia
sól, pieprz do smaku
natka do podania
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą. Ząbek czosnku zaś przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i przeciśnięty ząbek czosnku. Podsmażamy razem całość.
Przerzucamy zawartość patelni do garnka i zalewamy bulionem - na początek można dodać go mniej niż podałam w składnikach, bo łatwiej go dolać niż odlać ;) Dodajemy trochę soli.
Gotujemy całość, aż ziemniaki zmiękną.
Następnie miksujemy zupę na gładki krem, w razie potrzeby dolewając bulionu do pożądanej konsystencji.
Na końcu dodajemy kukurydzę i ponownie podgrzewamy całość, aby i ona była gorąca. Doprawiamy do smaku.
Po nałożeniu posypujemy zupę posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2014/11/krem-ziemniaczany-z-kukurydza.html