Wykonanie
Kolejny zawieruszony przepis..robiłam dawno temu..dodałam
susz warzywny..ale można dać
marchewkę świeżą.
1 szkl.
ryżu250 g
pieczarekpomidory suszonesusz warzywny4 szkl.
bulionu1
cebula2 ząbki
czosnku3 łyżki
masłaoliwasól ,
pieprzPieczarki i
cebulę pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy, dodać
pieczarki i smażyć, aż będą rumiane.Przełożyć na talerz, a na patelnię wrzucić
cebulę i
czosnek i chwilę smażyć.Gdy
cebula się zeszkli wsypać
ryż,
suszone pomidory i susz.Smażyć około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Następnie stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewać do
ryżu bulion – kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez
ryż. Dodając kolejne porcje
bulionu, cały czas mieszać risotto. Pod koniec gotowania dodać
pieczarki,, jeszcze chwilę razem gotować na małym ogniu.Odstawić rondel z risotto z ognia, dodać
masło,
natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.