Wykonanie
Pin It
Dziś zapraszam na inną odsłonę
ryżu. Będzie to odsłona kolorowa, bo zielona i inspirowana kuchnią meksykańską. Odsłona bardzo aromatyczna, która cudownie pachnie już od momentu wrzucenia
ziół na patelnię. Gwarantuję, że Wasi domownicy od razu pojawią się w kuchni.Zielony
ryż to fajna odmiana klasycznego
ryżu, która pasuje do prawie każdego dania. Ja podałam zielony
ryż w duecie z
kurczakiem ze świeżym
mango i
papryczką chili.Przepis znalazłam na Ale Meksyk ! .
Proporcje dla 3 osóbCzas przygotowania: 25 minutSkładniki:250 g
ryżu1 mała
cebula1 ząbek
czosnku1/2 pęczka
natki pietruszki4 łyżki
oliwy400 ml
bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)*
sól morskapieprz* Ilość
bulionu podaję w przybliżeniu, bo każdy gatunek chłonie płyn inaczej.
Wykonanie:
Czosnek i
cebulę obieramy i kroimy w mniejsze części. Wkładamy do blendera, dodajemy 3/4
natki z
pietruszki, 2 łyżki
oliwy,
sól i
pieprz. Blendujemy zostawiając delikatne grudki.Na patelni rozgrzewamy pozostała
oliwę i przesmażamy na niej
ziołową pastę, do momentu, kiedy zacznie mocno pachnieć. Wsypujemy
ryż, dokładnie mieszamy i smażymy cały czas mieszając przez 2-3 minuty. Następnie
ryż zalewamy gorącym
bulionem i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Zawsze sprawdzam czy
ryż jest już miękki, bo każdy gatunek gotuje się inaczej. Na koniec dodajemy pozostałą
natkę, mieszamy i podajemy.