Wykonanie
Ryba na obiad ?
Mintaj - jedna z bardziej popularnych ryb a jednocześnie bardzo smaczna. Zawiera niewiele tłuszczu, bogata w kwasy Omega3 dodatkowo przyśpiesza metabolizm i kapitalna jeśli ktoś szuka pomysłu na prosty i szybki obiad.Składniki : ( na 4 osoby )1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku6 łyżek
oliwy20 dag
ryżu (parboiled)1
cytryna500 ml
bulionu1 średnia
cukinia3
pomidory3-4 filety z
mintaja ( zależnie od wielkości)siekana
natka pietruszkisól,
pieprzPrzygotowanie :
Cebulę i
czosnek drobno siekam po czym podsmażam na patelni na 1 łyżce
oleju to szklistości. Wsypuję
ryż, mieszam cały czas podsmażając, dodaję startą
skórkę cytryny i po chwili zalewam
bulionem.Doprawiam odrobiną
soli i
pieprzu. Po zagotowaniu zmniejszam ogień i duszę 10-15 minut. W
między czasie
pomidory sparzone wrzątkiem obieram ze skórki i kroję w kostkę,
cukinię kroję w ćwierć-plastry, dodaję je do
ryżu i dobrze mieszam. Po kolejnych kilku minutach duszenia do patelni na
ryż układam
mintaja w kawałkach i całość duszę do momentu wchłonięcia przez
ryż całego
bulionu. W
między czasie łączę sok z 1
cytryny, pozostałe 5 łyżek
oleju i siekaną
natkę pietruszki i po wymieszaniu polewam każdy kawałem
mintaja podczas duszenia na patelni.Podać można dwojako - każdemu z osobna na talerzu bądź całość w naczyniu żaroodpornym gdzie każdy nakłada sobie ile chce - ważne aby
ryba była na górze.Smacznego :)