Wykonanie
Kaszotto to świetna alternatywa dla risotto, przygotowuje się je podobnie podsmażając
kaszę na patelni i dodając później
bulion i dodatki. Przepis na kaszotto znalazłam w książce "Kipi
kasza", lekko go zmodyfikowałam pod zawartość lodówki i
powiem Wam, że moje pierwsze bliskie spotkanie z pęczakiem zaliczam do udanych. Zróbcie sobie taki obiad koniecznie, pęczak to
kasza najmniej przetworzona z jęczmiennych, zawiera dużo składników odżywczych oraz mikro- i makroelementów. Jednym słowem samo zdrowie!
Składniki dla 2 osób:3/4 szklanki pęczaku125 g chorizomała
cukinia2
pomidorycebulaoliwa z oliwek (u mnie rozmarynowa)3 szklanki
bulionusól,
pieprz (wedle uznania)
natka pietruszkiCebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na
oliwie, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w plastry chorizo oraz
kaszę. Podsmażamy wszystko jakąś chwilę, następnie stopniowo dolewamy
bulion tak by
kasza była przykryta
wywarem. W tym czasie kroimy
cukinię w drobną kostkę i dodajemy na patelnię, mieszamy. Pęczak dość długo się gotuje, dolewamy
bulion gdy będzie potrzeba. Całość gotujemy do miękkości
kaszy.
Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy i pod koniec gotowania wrzucamy do
kaszy. Mieszamy, doprawiamy
solą i
pieprzem wedle uznania, dla mnie danie było dość słone i pikantne. Na wierzch posypujemy
natką pietruszki.Smacznego!