ßßß

Składniki dla 2 osób:3/4 szklanki pęczaku125 g chorizomała cukinia2 pomidorycebulaoliwa z oliwek (u mnie rozmarynowa)3 szklanki bulionusól, pieprz (wedle uznania)natka pietruszkiCebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oliwie, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w plastry chorizo oraz kaszę. Podsmażamy wszystko jakąś chwilę, następnie stopniowo dolewamy bulion tak by kasza była przykryta wywarem. W tym czasie kroimy cukinię w drobną kostkę i dodajemy na patelnię, mieszamy. Pęczak dość długo się gotuje, dolewamy bulion gdy będzie potrzeba. Całość gotujemy do miękkości kaszy. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy i pod koniec gotowania wrzucamy do kaszy. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania, dla mnie danie było dość słone i pikantne. Na wierzch posypujemy natką pietruszki.Smacznego!