ßßß Cookit - przepis na Schab duszony w pieczarkach

Schab duszony w pieczarkach

nazwa

Wykonanie

Aromatyczna potrawa, której głównym składnikiem są pieczarki i kotlety schabowe. Łatwa w przygotowaniu, niewymagająca specjalnego nakładu pracy.
Danie, które smakuje dobrze zarówno tuż po przygotowaniu, jak i odgrzane następnego dnia.
Składniki:
6 kotletów schabowych
500g pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka natki pietruszki
1/3 szkl bulionu
sól
pieprz
oliwa
kwaśna śmietana*
Przygotowanie:
Kotlety obsmażyć na rumiany kolor i zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na tłuszczu po smażeniu kotletów. Pieczarki pokroić drobno i dodać do cebuli, która już się zeszkliła. Smażyć, aż puszczą sok. Dodać posiekany czosnek, ziele angielskie i natkę pietruszki. Wlać bulion, wymieszać i dodać sól oraz pieprz. Zagotować, ułożyć na wierzchu kotlety, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu ok pół godziny.
Kotlety podawać z pieczarkami, całość ozdobić odrobiną kwaśnej śmietany.
Smacznego :)
* do podania
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/10/schab-duszony-w-pieczarkach.html