ßßß
Cookit - przepis na Risotto z truflami i pecorino romano
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Risotto z truflami i pecorino romano
Składniki
Ryż
Trufle
Masło
Wino wytrawne
Bulion warzywny
Cebula
Sól
Pieprz
Natka pietruszki
Wykonanie
Dlaczego by nie zaszaleć od czasu do czasu i nie dać się uwieść włoską
trufla
i
serem
pecorino romano?
Składniki:400 g
ryżu
do risotto70 g
trufli
w słoiczku50 g
masła
150 ml białego
wytrawnego wina
0,5 l
bulionu warzywnego
1 duża
cebula
, drobno posiekana5 łyżek
startego sera
pecorino romano + trochę wiórków do posypania
sól
i
pieprz
natka pietruszki
Cebulę
podsmażyć na
maśle
, na malutkim ogniu. Dodaćy
ryż
i prażyć go z
cebulą
około 5 minut. Całość zalać
białym winem
i poczekać aż odparuje. Stopniowo dolewać
bulion warzywny
, często mieszając (
bulion
wlewajcie małymi porcjami, bo być może nie będzie potrzeby zużycia całego). Gdy risotto jest gotowe, dodać
truflami
, starty
parmezan
i przyprawić do smaku.
Risotto podawać posypane
natką pietruszki
i wiórkami
parmezanu
z kieliszkiem schłodzonego
wytrawnego białego wina
.
Smacznego !!!Za składniki dziękujemy Braciszkowi i Justynce :D
Źródło:
http://marciochakucharzy.blogspot.com/2014/03/risotto-z-truflami-i-pecorino-romano.html
Przepisy powiązane
Cytrynowe risotto ze szparagami i zielonym groszkiem - PYCHA!
Cytrynowe risotto ze szparagami i zielonym groszkiem - PYCHA!
Cytrynowe risotto ze szparagami i zielonym groszkiem - PYCHA!
Cytrynowe risotto ze szparagami i zielonym groszkiem - PYCHA!
Cytrynowe risotto ze szparagami i zielonym groszkiem - PYCHA!
Składniki powiązane (0)