Wykonanie

Składniki (na około 3-4 porcje):3/4 kubka
ryżu do risotto (najlepiej arborio)
bulion około 1 litr*1.5 kubka
pure z dyni**około 200 g surowej dyniświeża
szałwia – około 10 listków1/2 kubka białego
wytrawnego wina1
cebula2 ząbki
czosnkuokoło 2 łyżek
masła0.5 kubka świeżo startego
parmezanu1-2 łyżki
oliwy z oliwekszczypta
kurkumy, trochę
pieprzu cayennesól,
pieprz*
bulion to bardzo ważny składnik risotto! Można użyć warzywnego lub
mięsnego. Ja dałam
wywar zrobiony na gęsinie, ale doskonale nada się ten z
kurczaka czy np. wołowy. Jak zrobić
bulion z kurczaka znajdziecie tu, a warzywny tu .** przepis na
pure z dyni:
dynię obieramy, kroimy w około 1.5 cm kostkę, układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, aż będzie miękka. Następnie blendujemy na gładką masę. Polecam zrobić więcej tego
pure i wykorzystać w innych daniach z
dynią.Przygotowanie:
Bulion, którego używamy do risotto musi być cały czas gorący, dlatego najlepiej
mieć go w osobnym garnku cały czas na ogniu.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy trochę
oliwy i łyżeczkę
masła, dodajemy
cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy posiekany drobno
czosnek oraz posiekane listki
szałwii. Następnie wsypujemy
ryż, wszystko smażymy kilka minut, aż
ryż stanie się lekko przezroczysty i uwolni swój aromat.
Surową dynię kroimy w 1 cm, dość małą kostkę i dodajemy do potrawy.Wlewamy
wino, mieszamy i gotujemy aż całe
wino zostanie wchłonięte przez
ryż.Następnie dodajemy
pure z dyni i możemy dodać już trochę
soli,
pieprzu oraz
przyprawy.Kolejny krok to już gotowanie risotto. Do
ryżu dodajemy gorący
bulion po około 1 sporej łyżce wazowej, dokładnie mieszamy i czekamy aż
ryż wchłonie płyn zanim dodamy kolejną porcję
bulionu. Tak należy postępować przez około 16-17 minut, aż
ryż będzie zupełnie al dente. Pamiętajmy o tym, aby risotto systematycznie mieszać, wtedy
ryż uwolni
skrobię i potrawa będzie kremowa. Ilość
bulionu zależy oczywiście od
ryżu, jednak risotto powinno być dosyć rzadkie i takie lekko lejące się.Kiedy
ryż jest już gotowy, zdejmujemy potrawę z ognia dodajemy
parmezan oraz
masło i dokładnie mieszamy. Potrawę ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

