ßßß
Składniki: (dla 2-3 osób)1 szklanka ryżu arborio do risotta0,8-1 litr bulionu warzywnego200 ml białego wina1 bakłażan1 cebula3-4 łodygi selera naciowego50 g masła100 g startego parmezanu3 ząbki czosnkuoliwa z oliwek extra vergine5 sztuk pieczareknatka pietruszkisólświeżo zmielony czarny pieprz
Bakłażana umyłam i pokroiłam w kostkę.Posoliłam i odstawiłam na około 15 minut.Gdy puścił sok, opłukałam go i osuszyłam na papierowym ręczniku.
Na patelnię wlałam sporą ilość oliwy i smażyłam bakłażana przez około 10 minut.
Dodałam do niego pokrojone pieczarki ismażyłam jeszcze przez 5 minut dodając sól i pieprz.Jeśli nie macie lub nie chcecie-można ich nie dodawać.Ja uznałam,że nadadzą daniu smak i tak było.
W drugim garnku rozpuściłam połowę masła i 2 łyżki oliwy.Zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowyi starty czosnek przez kilka minut do miękkości cebuli.
Kolej na ryż.
Wsypałam go do warzyw i mieszałam przez około 2-3 minuty.
Wlałam wino, a gdy wyparowało po około 3 minutach połowę bulionu warzywnego.Ryż gotowałam na małym ogniu cały czas mieszając.Bulion stopniowo wyparowywał a ryż nabierał miękkości.Wlałam ponownie resztę bulionu aż ryż nabrał kleistej konsystencji.Nie powinien się rozgotować, tylko być al dente.
Dodałam do niego usmażonegobakłażana z pieczarkami i pokrojoną pietruszkę.
Pozostało już tyko doprawić solą i pieprzem.Dodałam resztę masła i starty parmezan.
Wymieszałam dokładnie tak aby składniki się połączyły.Można posypać risotto na talerzu natką pietruszki i odrobiną parmezanu.Smacznego!
Polecam również:RISOTTO Z KREWETKAMI I GROSZKIEM
risotto z grzybami leśnymi
risotto po mediolańsku
risotto z kurczakiem i warzywami w mleczku kokosowym
zapiekane bakłażany z risotto i pomidorami