ßßß
Cookit - przepis na Risotto z pieczarkami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Risotto z pieczarkami
Składniki
Ryż arborio
Pieczarki
Cebula
Ser starty
Grana padano
Parmezan
Natka pietruszki
Bulion warzywny
Masło
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz czarny
Wykonanie
Uwielbiam takie proste i pyszne dania. Kremowe risotto z
pieczarkami
to idealna propozycja na pożywny obiad na szybko. Możecie podawać je
solo
lub z dodatkami, np. grillowaną
piersią kurczaka
.
Składniki:300 g
ryżu arborio
300 g
pieczarek
1 średnia
cebula
1/3 szklanki
startego sera
grana padano
(lub
parmezanu
)2 łyżki posiekanej
natki pietruszki
1-1 1/2 litr gorącego domowego
bulionu warzywnego
3 łyżki
masła
1 łyżka
oliwy
sól
(do smaku)świeżo zmielony
czarny pieprz
(do smaku)
Pieczarki
oczyścić i pokroić na plasterki. Na patelni rozpuścić łyżkę
masła
. Dodać
pieczarki
i smażyć na dużym ogniu do całkowitego odparowania płynu i zarumienienia się
pieczarek
.
Pieczarki
przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać
oliwę
, dodać łyżkę
masła
. Dodać pokrojoną w drobną kostkę
cebulę
i smażyć krótko do zeszklenia. Dodać
ryż
i smażyć mieszając, do czasu, aż
ryż
pokryje się
masłem
z
oliwą
i
zrobi
się lekko przeźroczysty. Do
ryżu
wlewać po chochelce gorącego
buliony
. Kiedy
ryż
wchłonie płyn, dodać kolejną porcję
buliony
. Postępować tak do czasu, aż
ryż
wchłonie
bulion
i stanie się miękki. Na końcu dodać łyżkę
masła
,
starty ser
,
pieczarki
oraz
natkę pietruszki
. Doprawić
solą
i
pieprzem
. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Źródło:
http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2015/03/risotto-z-pieczarkami.html
Przepisy powiązane
Pęczetto z pieczarkami i szpinakiem
Pęczetto z pieczarkami i szpinakiem
Pęczetto z pieczarkami i szpinakiem
Pęczetto z pieczarkami i szpinakiem
Pęczetto z pieczarkami i szpinakiem
Składniki powiązane (0)