ßßß Cookit - przepis na Pęczetto z pieczarkami i szpinakiem

Pęczetto z pieczarkami i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Pęczetto czyli wariacja na temat risotta z kaszą pęczak w roli głównej. Danie jednogarnkowe, pożywne i bardzo smaczne. Kremowa konsystencja i wyrazisty smak to główne cechy tego dania. Jeśli podobnie jak ja lubicie kaszę w każdym wydaniu to danie na pewno Wam posmakuje :)
Składniki:
300 g kaszy pęczak
300 g pieczarek
100 g świeżego szpinaku (baby)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 1/2 l gorącego, domowego bulionu warzywnego
1/3 szklanki startego sera grana padano lub parmezanu
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
sól (opcjonalnie - do smaku)
3 łyżki posiekanej natka pietruszki
Na oleju podgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody i zarumienienia grzybów. Pieczarki przełożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć na łyżce masła i oliwy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać suchą kaszę i podsmażyć, aż stanie się szklista. Do kaszy wlewać po chochelce gorącego bulionu i gotować do całkowitego wchłonięcia płynu. Tak postępować do czasu, aż kasza będzie miękka i kleista. Do kaszy dodać podsmażone wcześniej pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, listki szpinaku, starty ser i łyżkę masła. Całość wymieszać i chwilę poddusić. Posypać natką pietruszki i podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2016/01/peczetto-z-pieczarkami-i-szpinakiem.html