Pęczetto czyli wariacja na temat risotta z kaszą pęczak w roli głównej. Danie jednogarnkowe, pożywne i bardzo smaczne. Kremowa konsystencja i wyrazisty smak to główne cechy tego dania. Jeśli podobnie jak ja lubicie kaszę w każdym wydaniu to danie na pewno Wam posmakuje :)Składniki:300 g kaszy pęczak300 g pieczarek100 g świeżego szpinaku (baby)1 cebula2 ząbki czosnku1 1/2 l gorącego, domowego bulionu warzywnego1/3 szklanki startego seragrana padano lub parmezanu2 łyżki oliwy2 łyżki masłaświeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)sól (opcjonalnie - do smaku)3 łyżki posiekanej natka pietruszkiNa oleju podgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody i zarumienienia grzybów. Pieczarki przełożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć na łyżce masła i oliwy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać suchą kaszę i podsmażyć, aż stanie się szklista. Do kaszy wlewać po chochelce gorącego bulionu i gotować do całkowitego wchłonięcia płynu. Tak postępować do czasu, aż kasza będzie miękka i kleista. Do kaszy dodać podsmażone wcześniej pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, listki szpinaku, starty ser i łyżkę masła. Całość wymieszać i chwilę poddusić. Posypać natką pietruszki i podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!