Wykonanie
Najpierw usłyszałam nazwę tego dania i od razu wiedziałam, że
będę go chciała spróbować. Bo brzmi zabawnie, wywołuje zainteresowanie (każdy pyta "adża co?"). Później je zjadłam. I wiedziałam, że przygotuję je w swoim domu. I w zasadzie nie jest to nic trudnego, trzeba tylko trochę czasu poświęcić przebiegłemu warzywu, jakim jest
bakłażan. Bo jak się bakłażanowi poleżeć nie da, to później on się zemści na kubkach
smakowych. Ot i cała filozofia.Adżapsandali to danie kuchni gruzińskiej i spotkałam się z jego dwoma odmianami: pierwszą są właśnie duszone warzywa, których bazą jest
bakłażan, a drugą
sałatka z
bakłażanem i świeżą
bazylią. Ja zapraszam na wersję na ciepło.Składniki:- jeden duży
bakłażan-
papryka czerwona- 2
pomidory- 2-3
ziemniaki- 1 średniej wielkości
cebula- 2 ząbki
czosnku- pół pęczka świeżej
natki pietruszki- pół pęczka świeżego
koperku- pół łyżeczki
estragonu- czubryca zielona-
pieprz czarny i
sól- szczypta
ostrej papryki-
masłoPrzygotowanie:
Bakłażan myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 5 mm. Oprószamy
solą i odstawiamy na 2-3 godziny aż puszczą
soki.Po upływie tego czasu plastry osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni roztapiamy 2 łyżki
masła i dusimy
bakłażan do miękkości.
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i na drugiej patelni również dusimy je na
maśle, aż będą miękkie. Następnie dodajemy je do
bakłażana.
Cebulę kroimy drobne i dusimy do miękkości. Dodajemy ją do
bakłażanów i
ziemniaków.
Paprykę kroimy w kostkę,
pomidory w ósemki,
czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy je do duszonych warzyw. dodajemy
przyprawy do smaku - nie żałujmy czubrycy, a także posiekaną
natkę pietruszki oraz
koperek.Wszystko dusimy jeszcze przez około 15-20 minut. Jeśli trzeba, możemy dodać łyżkę
masła.Smacznego!