ßßß
Z krewetkami jest tak : kiedyś za nimi nie przepadałam i jadłam wyłącznie w sushi, które kocham. Potem przyszła ciąża i trochę smaki mi się zmieniły :) teraz je lubię.Lubię też dania jednogarnkowe :D szybkie i proste - oczywiście.Tak powstał ten obiad, zaakceptowany przez całą rodzinę :)Pyszny jednogar z czosnkiem i pomidorami :)
Składniki : ( 3-4 porcje)* 350 g krewetek królewskich,* 2 łyżki masła,* 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,* 1 cebula, drobno posiekana,* 300 g ryżu,* 1 kostka rosołowa, ja użyłam domowej z tego przepisu,* 500 ml wrzątku,*1 puszka krojonych pomidorów,* 1 szklanka jarmużu pokrojonego w kawałki,* 200 g mrożonego groszku,* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,* sól, pieprz,
Przygotowanie :Krewetki umyj, osusz i wyczyść z jelit ( czarne żyłki ).Na patelni z wysokim brzegiem i przykrywką rozgrzej łyżkę masła, dodaj krewetki i czosnek.Smaż około 3 minut co chwilę przewracając - krewetki powinny być lekko różowe.Zdejmij na talerzyk i ostaw.Na patelni rozgrzej pozostałą łyżkę masła, dorzuć posiekaną cebulę i podsmażaj przez chwilę o czasu aż zmięknie. Dodaj ryż, pomidory, kostkę rosołową oraz połowę wody.Gotuj pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas sprawdzając czy woda nie wchłonęła się całkowicie, dolewaj po trochu w miarę potrzeby.Po 10 minutach dodaj groszek, jarmuż i gotuj do czasu aż ryż będzie miękki w razie potrzeby dolej wody. Na minutę przed końcem dodaj krewetki.Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj natkę pietruszki i zmieszaj.