ßßß Cookit - przepis na Krewetki na maśle z czosnkiem w ryżu.

Krewetki na maśle z czosnkiem w ryżu.

nazwa

Wykonanie

Z krewetkami jest tak : kiedyś za nimi nie przepadałam i jadłam wyłącznie w sushi, które kocham. Potem przyszła ciąża i trochę smaki mi się zmieniły :) teraz je lubię.
Lubię też dania jednogarnkowe :D szybkie i proste - oczywiście.
Tak powstał ten obiad, zaakceptowany przez całą rodzinę :)
Pyszny jednogar z czosnkiem i pomidorami :)
Składniki : ( 3-4 porcje)
* 350 g krewetek królewskich,
* 2 łyżki masła,
* 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
* 1 cebula, drobno posiekana,
* 300 g ryżu,
* 1 kostka rosołowa, ja użyłam domowej z tego przepisu,
* 500 ml wrzątku,
*1 puszka krojonych pomidorów,
* 1 szklanka jarmużu pokrojonego w kawałki,
* 200 g mrożonego groszku,
* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Krewetki umyj, osusz i wyczyść z jelit ( czarne żyłki ).
Na patelni z wysokim brzegiem i przykrywką rozgrzej łyżkę masła, dodaj krewetki i czosnek.
Smaż około 3 minut co chwilę przewracając - krewetki powinny być lekko różowe.
Zdejmij na talerzyk i ostaw.
Na patelni rozgrzej pozostałą łyżkę masła, dorzuć posiekaną cebulę i podsmażaj przez chwilę o czasu aż zmięknie. Dodaj ryż, pomidory, kostkę rosołową oraz połowę wody.
Gotuj pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas sprawdzając czy woda nie wchłonęła się całkowicie, dolewaj po trochu w miarę potrzeby.
Po 10 minutach dodaj groszek, jarmuż i gotuj do czasu aż ryż będzie miękki w razie potrzeby dolej wody. Na minutę przed końcem dodaj krewetki.
Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj natkę pietruszki i zmieszaj.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2015/08/krewetki-na-masle-z-czosnkiem-w-ryzu.html