Wykonanie
Z
krewetkami jest tak : kiedyś za nimi nie przepadałam i
jadłam wyłącznie w sushi, które kocham.
Potem przyszła ciąża i trochę smaki mi się zmieniły :) teraz je lubię.Lubię też dania jednogarnkowe :D szybkie i proste - oczywiście.Tak powstał ten obiad, zaakceptowany przez całą rodzinę :)Pyszny jednogar z
czosnkiem i
pomidorami :)
Składniki : ( 3-4 porcje)* 350 g
krewetek królewskich,* 2 łyżki
masła,* 3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę,* 1
cebula, drobno posiekana,* 300 g
ryżu,* 1
kostka rosołowa, ja użyłam domowej z tego przepisu,* 500 ml wrzątku,*1 puszka krojonych
pomidorów,* 1 szklanka
jarmużu pokrojonego w kawałki,* 200 g mrożonego
groszku,* 3 łyżki posiekanej
natki pietruszki,*
sól,
pieprz,
Przygotowanie :
Krewetki umyj, osusz i wyczyść z jelit ( czarne żyłki ).Na patelni z wysokim brzegiem i przykrywką rozgrzej łyżkę
masła, dodaj
krewetki i
czosnek.Smaż około 3 minut co chwilę przewracając -
krewetki powinny być lekko różowe.Zdejmij na talerzyk i ostaw.Na patelni rozgrzej pozostałą łyżkę
masła, dorzuć posiekaną
cebulę i podsmażaj przez chwilę o czasu aż zmięknie. Dodaj
ryż,
pomidory,
kostkę rosołową oraz połowę
wody.Gotuj pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas sprawdzając czy
woda nie wchłonęła się całkowicie, dolewaj po trochu w miarę potrzeby.Po 10 minutach dodaj
groszek,
jarmuż i gotuj do czasu aż
ryż będzie miękki w razie potrzeby dolej
wody. Na minutę przed końcem dodaj
krewetki.Przypraw do smaku
solą i
pieprzem, dodaj
natkę pietruszki i zmieszaj.