Wykonanie
SKŁADNIKI:200 g
ryżu do risotto Arboriook. 3 szklanki
bulionu drobiowego lub warzywnego4 garści mrożonego
groszku1
cebula3 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy1 łyżka
masłakawałek
parmezanusól,
pieprzWYKONANIE:
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę,
czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać
oliwę i delikatnie podsmażyć przygotowaną
cebulę i
czosnek (nie może się zrumienić). Gdy
cebula lekko zmięknie wsypać na patelnię suchy
ryż do risotto i cały czas mieszać do momentu, gdy ziarenka
ryżu zrobią się szkliste, a obwódki prawie przeźroczyste. W tym momencie należy wlać
bulion, ale tylko tyle aby delikatnie przykryć
ryż i cały czas delikatnie mieszać. Generalnie żeby zrobić dobre risotto nie można odejść od patelni, tylko ciągle należy mieszać. Gdy
ryż wchłonie płyn dodajemy kolejną porcję i kolejną... do momentu, aż
ryż zrobi się al dente ( musimy próbować). Wtedy dodajemy mrożony
groszek i dalej z
bulionem gotujemy do miękkości
ryżu. Konsystencja powinna być klejąca, mazista i dosyć gęsta. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę
masła ścieramy trochę
sera i wszystko mieszamy. Gdy
masło i
ser się rozpuści w gorącym risotto podajemy na talerz i posypujemy startym
parmezanem.