Wykonanie

Bardzo dawno nie robiłam risotto, a to takie wdzięczne i wbrew pozorom szybkie w przygotowaniu danie. Dla mnie jedynym problemem przy przyrządzaniu risotto jest brak drobiowego rosołu, ratuję się wtedy mrożonym (zawsze staram się
mieć opakowanie w zamrażarce) albo na szybko przygotowuję
bulion warzywny.Tym razem jako dodatek do
ryżu wykorzystałam
mięso z pieczonego dzień wcześniej
kurczaka (można je zastąpić podsmażoną
piersią kurczaka) oraz
jarmuż toskański (cavolo nero), który ma mniejsze i węższe liście od
jarmużu zielonego.Składniki na 4 osoby:400 g
ryżu na risottook. 150 - 200 ml
białego wina100 g
masła1 duża
cebula1 - 2 szklanki pokrojonego
mięsa z pieczonego
kurczaka3 gałązki
jarmużu toskańskiego albo jedna zwykłegoszklanka tartego
parmezanuok. 1 litra warzywnego lub
drobiowego bulionusól,
pieprzgałka muszkatołowaNa połowie
masła podsmażamy, a raczej szklimy drobniutko pokrojoną
cebulę, wrzucamy
ryż i szklimy, żeby każde ziarnko zrobiło się przezroczyste od wchłoniętego
masła.Na szklisty
ryż wlewamy
wino, mieszamy i czekamy aż wsiąknie a zapach
alkoholu ulotni się pozostawiając jedynie esencję.
Jarmuż myjemy i kroimy na paski mniej więcej jedno - centymetrowe, dodajemy do
ryżu i chwilę podsmażamy.Następnie do
ryżu wlewamy łyżką wazową
bulion, jak wsiąknie to dopiero kolejną łyżkę, i tak wlewamy i mieszamy...
Ryż nie może być wodnisty, ma być al dente, czyli delikatny i kremowy ale nie rozgotowany. Cały proces gotowania powinien nam zająć ok. 20 minut.Po tym czasie zestawiamy garnek z ognia lub płyty, wrzucamy resztę
masła i
parmezan, solimy,
pieprzymy, dodajemy do smaku
gałki muszkatołowej, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty, żeby danie odpoczęło.Nakładamy na talerze i podajemy risotto w głębokich talerzach posypane
parmezanem.Smacznego!