ßßß Cookit - przepis na Kurczak tikka masala Jamiego Olivera

Kurczak tikka masala Jamiego Olivera

nazwa

Wykonanie

Świetny przepis na szybki obiad po pracowitym dniu. Znalazłam go w książce Jamiego Olivera „Każdy może gotować” i na pewno nie będzie to jedyna pozycja z książki, którą wykonam . Dodatkowym plusem jest to, że w książce zamieszczone są także przepisy na pasty curry, dzięki czemu nie trzeba posiłkować się gotowcami ze sklepu. Mam tylko jedną uwagę: potrawa jest baaardzo pikantna, na szczęście można to kontrolować poprzez ograniczenie papryczek chilli, zwiększenie ilości mleczka kokosowego lub pomidorów z puszki. Smak łagodzi także jogurt grecki, który dodaje się już na gotowe danie.
Kurczak tikka masala (4-6 porcji)
Składniki:
4 filety z kurczaka bez skóry pokrojone w 2 cm kostkę
2 średnie cebule pokrojone w cienkie plasterki
1 świeża papryczka chilli pokrojona w cienkie plasterki
4 cm świeżego imbiru obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
mały pęczek świeżej kolendry posiekany
140 g gotowej pasty tikka masala
400 gramowa puszka krojonych pomidorów
400 gramowa puszka mleka kokosowego
olej arachidowy bądź warzywny
mały kawałek masła
4-6 łyżek jogurtu greckiego
mała garść płatków migdałowych
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Na dużej patelni o wysokich ściankach rozgrzej na średnim ogniu olej z kawałkiem masła.
Dodaj cebulę, papryczkę chilli,imbir, kolendrę i smaż 10 min, aż całość zmięknie i nabierze złocistego odcienia.
Następnie dodaj pastę tikka masala i mięso. Całość dokładnie wymieszaj, by wszystkie składniki pokryły się sosem i dopraw solą i pieprzem.
Dodaj pomidory i mleko kokosowe i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj 20 min. pod przykryciem. Jeżeli w trakcie zauważymy,że curry za bardzo się wysuszyło, należy dolać trochę wody.
Kiedy mięso zmięknie, spróbuj i w razie konieczności dodaj trochę soli i pieprzu.
Na gotową potrawę nałóż łyżkę jogurtu, posyp płatkami migdałów i listkami kolendry.
Składniki:
2 ząbki czosnku
4 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżeczki garam masala
1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 świeże czerwone papryczki chilli
mały pęczek świeżej kolendry
1 łyżka wiórków kokosowych
2 łyżki mielonych migdałów
Przyprawy do uprażenia: 2 łyżeczki nasion kminu i 1 łyżeczka nasion kolendry
Przygotowanie:
Postaw suchą patelnię na średnim ogniu i wsyp na nią przyprawy do uprażenia. Wyprażaj je przez kilka minut, aż uzyskają złotobrązowy kolor i będą wydzielały intensywny zapach.
Włóż uprażone przyprawy do moździerza i dobrze je tłuczkiem rozdrobnij, lub wsyp do robota kuchennego i rozdrobnij na proszek.
Rozdrobnione przyprawy i resztę składników zmiksuj na pastę w blenderze.
Share the post "Kurczak tikka masala Jamiego Olivera"
Źródło:http://karmelowy.pl/kurczak-tikka-masala-jamiego-olivera