Wykonanie
Świetny przepis na szybki obiad po pracowitym dniu. Znalazłam go w książce Jamiego Olivera „Każdy może gotować” i na pewno nie będzie to jedyna pozycja z książki, którą wykonam . Dodatkowym plusem jest to, że w książce zamieszczone są także przepisy na pasty
curry, dzięki
czemu nie trzeba posiłkować się gotowcami ze sklepu. Mam tylko jedną uwagę: potrawa jest baaardzo pikantna, na szczęście można to kontrolować poprzez ograniczenie
papryczek chilli, zwiększenie ilości
mleczka kokosowego lub
pomidorów z puszki. Smak łagodzi także
jogurt grecki, który dodaje się już na gotowe danie.
Kurczak tikka
masala (4-6 porcji)Składniki:4
filety z kurczaka bez skóry pokrojone w 2 cm kostkę2 średnie
cebule pokrojone w cienkie plasterki1 świeża
papryczka chilli pokrojona w cienkie plasterki4 cm świeżego
imbiru obranego i pokrojonego w cienkie plasterkimały pęczek świeżej
kolendry posiekany140 g gotowej pasty tikka
masala400 gramowa puszka krojonych
pomidorów400 gramowa puszka
mleka kokosowegoolej arachidowy bądź warzywnymały kawałek
masła4-6 łyżek
jogurtu greckiegomała garść
płatków migdałowychsól morska i świeżo zmielony
pieprzPrzygotowanie:Na dużej patelni o wysokich ściankach rozgrzej na średnim ogniu
olej z kawałkiem
masła.Dodaj
cebulę,
papryczkę chilli,
imbir,
kolendrę i smaż 10 min, aż całość zmięknie i nabierze złocistego odcienia.Następnie dodaj pastę tikka
masala i
mięso. Całość dokładnie wymieszaj, by wszystkie składniki pokryły się sosem i dopraw
solą i
pieprzem.Dodaj
pomidory i
mleko kokosowe i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj 20 min. pod przykryciem. Jeżeli w trakcie zauważymy,że
curry za bardzo się wysuszyło, należy dolać trochę
wody.Kiedy
mięso zmięknie, spróbuj i w razie konieczności dodaj trochę
soli i
pieprzu.Na gotową potrawę nałóż łyżkę
jogurtu, posyp
płatkami migdałów i listkami
kolendry.Składniki:2 ząbki
czosnku4 cm kawałek
imbiru1 łyżeczka
pieprzu kajeńskiego1 łyżeczka wędzonej
papryki2 łyżeczki
garam masala1 i 1/2 łyżeczki
soli morskiej2 łyżki
oleju arachidowego2 łyżki
przecieru pomidorowego2 świeże czerwone
papryczki chillimały pęczek świeżej
kolendry1 łyżka
wiórków kokosowych2 łyżki mielonych
migdałówPrzyprawy do uprażenia: 2 łyżeczki nasion
kminu i 1 łyżeczka nasion
kolendryPrzygotowanie:Postaw suchą patelnię na średnim ogniu i wsyp na nią
przyprawy do uprażenia. Wyprażaj je przez kilka minut, aż uzyskają złotobrązowy kolor i będą wydzielały intensywny zapach.Włóż uprażone
przyprawy do moździerza i dobrze je tłuczkiem rozdrobnij, lub wsyp do robota kuchennego i rozdrobnij na proszek.Rozdrobnione
przyprawy i resztę składników zmiksuj na pastę w blenderze.Share the post "
Kurczak tikka
masala Jamiego Olivera"