Wykonanie
To zdecydowanie moje ulubione danie:) Jakiś czas temu faszerowałam nim wszystkich znajomych i rodzinę która nas odwiedzała. Absolutnie nie dziwę się, że w Anglii to jedno z najczęściej jedzonych dań
indyjskich. Nie ważne że Hindus umarłby ze śmiechu i uznał to danie za
dziwną wersję dania kuchni indyjskiej. Ważne jest to że jest po prostu nieziemskie i każdy kto je u mnie jadł prosił o przepis.
Składniki:2
piersi z kurczaka2
cebulepuszka
mleka kokosowego (400 ml)2
pomidory pozbawione skóry2 łyżeczki suszonej
kolendrykawałek
imbiru4 ząbki
czosnku1 czerwona
papryczka chili (lub łyżeczka pestek z
chili)3 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
oleju arachidowego2 łyżki
wiórków kokosowychłyżeczka kuminu rzymskiego2 łyżeczki
garam masalasól morska,
pieprzgarść
migdałówDo podania:po ok 100 g
ryżu na osobęodrobina
kurkumy i
curryjogurt grecki lub inny gęsty
jogurtWykonanie:
Cebulę pokrój w dużą kostkę i podsmaż na odrobinie
oleju arachidowego. Dodaj
chili w pestkach lub pokrojone w kawałki. Następnie dodaj
kolendrę. Odstaw.Zrób sos tikka
masala. Do blendera wrzuć
czosnek,
imbir, można dodać jeszcze więcej
chili, koncentrat, wiórki,
olej,
sól,
pieprz, kumin,
garam masala i
migdały.Zmiksuj do połączenia składników. Dodaj sos do
cebuli. Podsmaż chwilę i dodaj
mięso. Zalej
mlekiem kokosowym. Dodaj pokrojone w kawałki
pomidory. Ciągle mieszając gotuj aż sos zgęstnieje a
kurczak zmięknie. Podawaj z
ryżem z odrobiną
kurkumy i
curry oraz kleksem gęstego
jogurtu.Smacznego!