Wykonanie
Uwielbiam hinduską kuchnię i dzisiaj znowu ugotowałam
kurczaka tikka
masala . To znane hinduskie danie prezentowałam już wcześniej na codojedzenia.pl, ale w wersji znacznie uproszczonej. Dziś zadałam sobie o wiele więcej trudu, a i resultat był o wiele smaczniejszy.
Po pierwsze, zrobiłam własną
curry pastę tikka
masala. Najpierw uprażyłam na patelni całe nasiona
kminu rymskiego i
kolendry, a
potem je zgniotłam w mozdzierzu. Następnie wymieszałam pachnący proszek ze świeżymi warzywami jak
imbir,
czosnek i
chili z odrobiną
oleju arachidowego. Możecie sobie wyobrazić jakie zapachy zawładnęły moją kuchnią.
Ten przepis pochodzi z książki kucharskiej Jamiego Olivera, który żartobliwie
mówi, że tikka
masala jest gorszą, brytyjską wersją kuchni hinduskiej z czym się nie zgadzam, bo danie jest naprawdę pyszne!Przepis na
kurczaka tikka
masala na 5 porcjiSkładniki:5
piersi z kurczaka2
cebule1 czerwone
chilikawałek świeżego
imbiru, wielkości kciuka1 pęczek świeżej
kolendry1 łyżka
oleju arachidowego1 puszka posiekanych
pomidorów (400g)1 puszka
mleka kokosowego (400g)2 ząbki
czosnkukawałek świeżego
imbiru wielkości kciuka1 łyżeczka
pieprzu kajenskiego1 łyżeczka wedzonych
płatków chilli2 łyżeczki
garam masala½ łyżeczki
soli morskiej2 łyżki
przecieru pomidorowego2
czerwone chilli1 łyżeczka
wiórków kokosowych2 łyżki zmielonych
migdałów2 łyżeczki nasion
kminu + 1 łyżeczka nasion
kolendry do uprażeniaWykonanie:Obierz
czosnek i
imbir, usun nasiona i gniazdka z
chili.Pokrój warzywa i umieść je w głębokiej misce. Wlej
olej, dodaj
przecier pomidorowy i
przyprawy i wszystko razem zmiksuj.Zrumien nasiona
kminu i
kolendry na patelni, a
potem rozgnieć je w mozdzierzu. Dodaj do pasty i wymieszaj.Posiekaj
cebulę,
imbir,
kolendrę i
chili i zrumien na patelni z dodatkiem
oleju arachidowego. Dodaj pokrojone na 2 cm kawałki
mięso kurczaka.Podlej wszystko
mlekiem kokosowym i
pomidorami.Gotuj
curry aż
kurczak będzie miękki.Udekoruj
kolendrą przed podaniem.
Polecane przepisyChana
masala –
ciecierzyca po hindusku z raitąSzybkie wegetarianskie
curry z
ciecierzycaKurczak korma czyli zapachniało Indiami