ßßß
Uwielbiam hinduską kuchnię i dzisiaj znowu ugotowałam kurczaka tikka masala . To znane hinduskie danie prezentowałam już wcześniej na codojedzenia.pl, ale w wersji znacznie uproszczonej. Dziś zadałam sobie o wiele więcej trudu, a i resultat był o wiele smaczniejszy.
Po pierwsze, zrobiłam własną curry pastę tikka masala. Najpierw uprażyłam na patelni całe nasiona kminu rymskiego i kolendry, a potem je zgniotłam w mozdzierzu. Następnie wymieszałam pachnący proszek ze świeżymi warzywami jak imbir, czosnek i chili z odrobiną oleju arachidowego. Możecie sobie wyobrazić jakie zapachy zawładnęły moją kuchnią.
Ten przepis pochodzi z książki kucharskiej Jamiego Olivera, który żartobliwie mówi, że tikka masala jest gorszą, brytyjską wersją kuchni hinduskiej z czym się nie zgadzam, bo danie jest naprawdę pyszne!Przepis na kurczaka tikka masala na 5 porcjiSkładniki:5 piersi z kurczaka2 cebule1 czerwone chilikawałek świeżego imbiru, wielkości kciuka1 pęczek świeżej kolendry1 łyżka oleju arachidowego1 puszka posiekanych pomidorów (400g)1 puszka mleka kokosowego (400g)2 ząbki czosnkukawałek świeżego imbiru wielkości kciuka1 łyżeczka pieprzu kajenskiego1 łyżeczka wedzonych płatków chilli2 łyżeczki garam masala½ łyżeczki soli morskiej2 łyżki przecieru pomidorowego2 czerwone chilli1 łyżeczka wiórków kokosowych2 łyżki zmielonych migdałów2 łyżeczki nasion kminu + 1 łyżeczka nasion kolendry do uprażeniaWykonanie:Obierz czosnek i imbir, usun nasiona i gniazdka z chili.Pokrój warzywa i umieść je w głębokiej misce. Wlej olej, dodaj przecier pomidorowy i przyprawy i wszystko razem zmiksuj.Zrumien nasiona kminu i kolendry na patelni, a potem rozgnieć je w mozdzierzu. Dodaj do pasty i wymieszaj.Posiekaj cebulę, imbir, kolendrę i chili i zrumien na patelni z dodatkiem oleju arachidowego. Dodaj pokrojone na 2 cm kawałki mięso kurczaka.Podlej wszystko mlekiem kokosowym i pomidorami.Gotuj curry aż kurczak będzie miękki.Udekoruj kolendrą przed podaniem.
Polecane przepisyChana masala – ciecierzyca po hindusku z raitąSzybkie wegetarianskie curry z ciecierzycaKurczak korma czyli zapachniało Indiami