Wykonanie

Uwielbiam hinduską kuchnię i dzisiaj znowu ugotowałam
kurczaka tikka
masala . To znane hinduskie danie prezentowałam już wcześniej na codojedzenia.pl, ale w wersji znacznie uproszczonej. Dziś zadałam sobie o wiele więcej trudu, a i resultat był o wiele smaczniejszy.


Po pierwsze, zrobiłam własną
curry pastę tikka
masala. Najpierw uprażyłam na patelni całe nasiona
kminu rymskiego i
kolendry, a
potem je zgniotłam w mozdzierzu. Następnie wymieszałam pachnący proszek ze świeżymi warzywami jak
imbir,
czosnek i
chili z odrobiną
oleju arachidowego. Możecie sobie wyobrazić jakie zapachy zawładnęły moją kuchnią.

Ten przepis pochodzi z książki kucharskiej Jamiego Olivera, który żartobliwie
mówi, że tikka
masala jest gorszą, brytyjską wersją kuchni hinduskiej z czym się nie zgadzam, bo danie jest naprawdę pyszne!
Przepis na
kurczaka tikka
masala na 5 porcji
Składniki:
5
piersi z kurczaka2
cebule1 czerwone
chilikawałek świeżego
imbiru, wielkości kciuka
1 pęczek świeżej
kolendry1 łyżka
oleju arachidowego
1 puszka posiekanych
pomidorów (400g)
1 puszka
mleka kokosowego (400g)
2 ząbki
czosnkukawałek świeżego
imbiru wielkości kciuka
1 łyżeczka
pieprzu kajenskiego
1 łyżeczka wedzonych
płatków chilli2 łyżeczki
garam masala½ łyżeczki
soli morskiej2 łyżki
przecieru pomidorowego2
czerwone chilli1 łyżeczka
wiórków kokosowych2 łyżki zmielonych
migdałów2 łyżeczki nasion
kminu + 1 łyżeczka nasion
kolendry do uprażenia
Wykonanie:
Obierz
czosnek i
imbir, usun nasiona i gniazdka z
chili.
Pokrój warzywa i umieść je w głębokiej misce. Wlej
olej, dodaj
przecier pomidorowy i
przyprawy i wszystko razem zmiksuj.
Zrumien nasiona
kminu i
kolendry na patelni, a
potem rozgnieć je w mozdzierzu. Dodaj do pasty i wymieszaj.
Posiekaj
cebulę,
imbir,
kolendrę i
chili i zrumien na patelni z dodatkiem
oleju arachidowego. Dodaj pokrojone na 2 cm kawałki
mięso kurczaka.
Podlej wszystko
mlekiem kokosowym i
pomidorami.
Gotuj
curry aż
kurczak będzie miękki.
Udekoruj
kolendrą przed podaniem.


Polecane przepisy
Chana
masala –
ciecierzyca po hindusku z raitą
Szybkie wegetarianskie
curry z
ciecierzycaKurczak korma czyli zapachniało Indiami