ßßß Cookit - przepis na Kuchnia hinduska- kurczak tikka masala

Kuchnia hinduska- kurczak tikka masala

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam hinduską kuchnię i dzisiaj znowu ugotowałam kurczaka tikka masala . To znane hinduskie danie prezentowałam już wcześniej na codojedzenia.pl, ale w wersji znacznie uproszczonej. Dziś zadałam sobie o wiele więcej trudu, a i resultat był o wiele smaczniejszy.
Po pierwsze, zrobiłam własną curry pastę tikka masala. Najpierw uprażyłam na patelni całe nasiona kminu rymskiego i kolendry, a potem je zgniotłam w mozdzierzu. Następnie wymieszałam pachnący proszek ze świeżymi warzywami jak imbir, czosnek i chili z odrobiną oleju arachidowego. Możecie sobie wyobrazić jakie zapachy zawładnęły moją kuchnią.
Ten przepis pochodzi z książki kucharskiej Jamiego Olivera, który żartobliwie mówi, że tikka masala jest gorszą, brytyjską wersją kuchni hinduskiej z czym się nie zgadzam, bo danie jest naprawdę pyszne!
Przepis na kurczaka tikka masala na 5 porcji
Składniki:
5 piersi z kurczaka
2 cebule
1 czerwone chili
kawałek świeżego imbiru, wielkości kciuka
1 pęczek świeżej kolendry
1 łyżka oleju arachidowego
1 puszka posiekanych pomidorów (400g)
1 puszka mleka kokosowego (400g)
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
1 łyżeczka pieprzu kajenskiego
1 łyżeczka wedzonych płatków chilli
2 łyżeczki garam masala
½ łyżeczki soli morskiej
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 czerwone chilli
1 łyżeczka wiórków kokosowych
2 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżeczki nasion kminu + 1 łyżeczka nasion kolendry do uprażenia
Wykonanie:
Obierz czosnek i imbir, usun nasiona i gniazdka z chili.
Pokrój warzywa i umieść je w głębokiej misce. Wlej olej, dodaj przecier pomidorowy i przyprawy i wszystko razem zmiksuj.
Zrumien nasiona kminu i kolendry na patelni, a potem rozgnieć je w mozdzierzu. Dodaj do pasty i wymieszaj.
Posiekaj cebulę, imbir, kolendrę i chili i zrumien na patelni z dodatkiem oleju arachidowego. Dodaj pokrojone na 2 cm kawałki mięso kurczaka.
Podlej wszystko mlekiem kokosowym i pomidorami.
Gotuj currykurczak będzie miękki.
Udekoruj kolendrą przed podaniem.
Polecane przepisy
Chana masalaciecierzyca po hindusku z raitą
Szybkie wegetarianskie curry z ciecierzyca
Kurczak korma czyli zapachniało Indiami
Źródło:http://codojedzenia.pl/kuchnia-hinduska-kurczak-tikka-masala