ßßß
Przepis na tikka masalaSkładniki:4 – 6 porcjiKurczak tikka masala800 g piersi z kurczaka150 ml greckiego jogurtu4 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę4 cm imbiru, drobno pokrojonego1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu1 łyżeczka tandoori masala1 łyżeczka zmielonej kolendry¾ łyżki soliolej do smażeniaSos tikka masala2 ząbki czosnku1 duża cebula1 łyżka nasion kolendry1 łyżka nasion kminu rzymskiego2 łyżeczki kurkumy1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka nasion kardamonu½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu2 puszki pokrojonych pomidorów1 płaska łyżka pomidorowego przecieru2 łyżki oleju150 ml śmietanki1 doniczka dorodnej kolendry
Z podanych składników zrób marynatę. Piersi z kurczaka podziel na mniejsze porcje i wymieszaj z marynatą. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc w lodówce. Smaż mięsopo obu stronach na mocno rozgrzanym oleju.Przygotuj sos. Nasiona przypraw upraż na suchej patelni następnie zgnieć w moździerzu. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, po czym dodaj czosnek, wszystkie przyprawy i pomidory z puszki. Gotuj sos przez 10 minut, Dodaj mięso i świeżą, pokrojoną kolendrę. Wymieszaj mięso z sosem i gotuj przez 10 minut. Podaj curry z ryżem ugotowanym na sypko i naan.Polecane przepisyPałki kurczęce w sosie curryCurry vindaloo czyli ocet i czosnekKurczak marynowany w tandoori z grila