Wykonanie
Tikka
masala z
kurczaka to chyba najczęściej robione przeze mnie danie kuchni hinduskiej. Za każdym razem jestem oczarowana zapachem przypraw, choć wiem czego mam się spodziewać. Tikka
masala lekko bulgocząca w garnku to prawdziwa eksplozja smaków!Tikka
masala u mnie dzisiaj z dzikim
ryżem i naan z patelni .
Curry przyprawiłam trochę inaczej niż zwykle. Dodałam
cynamon i
kardamon.Zazwyczaj przyrządzam tikka
masala z odfiletowanych
udek z kurczaka.
Mięso z udek jest soczyste w porównaniu do
piersi z kurczaka. Od pewnego czasu marynuję
piersi z kurczaka w
jogurcie z
przyprawami, smażę, a następnie wrzucam na koniec do sosu. W ten sposób
pierś z kurczaka jest równie soczysta jak udka, a przy tym bardzo aromatyczna.
Przepis na tikka
masalaSkładniki:4 – 6 porcji
Kurczak tikka
masala800 g
piersi z kurczaka150 ml
greckiego jogurtu4 duże ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę4 cm
imbiru, drobno pokrojonego1 łyżeczka kajeńskiego
pieprzu1 łyżeczka tandoori
masala1 łyżeczka zmielonej
kolendry¾ łyżki
soliolej do smażeniaSos tikka
masala2 ząbki
czosnku1 duża
cebula1 łyżka nasion
kolendry1 łyżka nasion
kminu rzymskiego2 łyżeczki
kurkumy1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka nasion
kardamonu½ łyżeczki kajeńskiego
pieprzu2 puszki pokrojonych
pomidorów1 płaska łyżka
pomidorowego przecieru2 łyżki
oleju150 ml
śmietanki1 doniczka dorodnej
kolendryZ podanych składników zrób marynatę.
Piersi z kurczaka podziel na mniejsze porcje i wymieszaj z marynatą. Marynuj
mięso przez 2 godziny lub przez noc w lodówce. Smaż
mięsopo obu stronach na mocno rozgrzanym
oleju.Przygotuj sos. Nasiona przypraw upraż na suchej patelni następnie zgnieć w moździerzu.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na
oleju, po czym dodaj
czosnek, wszystkie
przyprawy i
pomidory z puszki. Gotuj sos przez 10 minut, Dodaj
mięso i świeżą, pokrojoną
kolendrę. Wymieszaj
mięso z sosem i gotuj przez 10 minut. Podaj
curry z
ryżem ugotowanym na sypko i naan.Polecane przepisyPałki kurczęce w sosie
curryCurry vindaloo czyli
ocet i
czosnekKurczak marynowany w tandoori z grila