Wykonanie

Uwielbiam kuchnię indyjską - w Toruniu mamy nasza ulubioną restaurację serwującą dania z tego regionu świata, ale nigdy wcześniej nie próbowałam przygotować czegoś podobnego w domu. To był mój pierwszy raz i na pewno nie ostatni - potrawka inspirowana
smakami Indii była po prostu pyszna, a podczas jej przyrządzania w kuchni unosił się wspaniały aromat
egzotycznych przypraw. Do tego dania idealnie będzie pasował chlebek naan i orzeźwiająca
sałatka z
ogórka. Naprawdę polecam, smacznego:)Źródło: http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Winter-Squash-and-Chicken-Stew-with-Indian-Spices-876podwójna
pierś z kurczaka,pół podłużnej dyni,4
ziemniaki,
cebula,3 ząbki
czosnku,opcjonalnie ćwierć
selera korzeniowego,szklanka
bulionu,puszka
pomidorów (można też użyć passaty lub
przecieru pomidorowego),
sól,
pieprz,
curry (ok. 2-3 łyżeczki), kumin (1-1.5 łyżeczki),
cynamon (ok. łyżeczki),
imbir (około łyżeczki),świeża
kolendra do posypania
Kurczaka kroimy na kawałki i przesmażamy na złoty kolor, odkładamy. Warzywa obieramy i kroimy na kawałki wielkości pokrojonego
kurczaka,
cebulę i
czosnek drobno siekamy. Na patelni po
mięsie przesmażamy jarzyny (
czosnek wrzucamy najpóźniej), dodajemy
przyprawy, mieszamy, wrzucamy
kurczaka i wszystko zalewamy
bulionem oraz
pomidorami. Dusimy pod przykryciem około 15 minut, następnie bez przykrycia około 10 -15 minut (aż sos zgęstnieje). Gdyby sos nie chciał gęstnieć, możemy ewentualnie zagęścić go
mąką rozmieszaną w małej ilości
wody. Gotowe danie posypujemy posiekaną
kolendrą.