ßßß Cookit - przepis na indyjska potrawka z kurczakiem i dynią

indyjska potrawka z kurczakiem i dynią

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam kuchnię indyjską - w Toruniu mamy nasza ulubioną restaurację serwującą dania z tego regionu świata, ale nigdy wcześniej nie próbowałam przygotować czegoś podobnego w domu. To był mój pierwszy raz i na pewno nie ostatni - potrawka inspirowana smakami Indii była po prostu pyszna, a podczas jej przyrządzania w kuchni unosił się wspaniały aromat egzotycznych przypraw. Do tego dania idealnie będzie pasował chlebek naan i orzeźwiająca sałatka z ogórka. Naprawdę polecam, smacznego:)
Źródło: http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Winter-Squash-and-Chicken-Stew-with-Indian-Spices-876
podwójna pierś z kurczaka,
pół podłużnej dyni,
4 ziemniaki,
cebula,
3 ząbki czosnku,
opcjonalnie ćwierć selera korzeniowego,
szklanka bulionu,
puszka pomidorów (można też użyć passaty lub przecieru pomidorowego),
sól, pieprz, curry (ok. 2-3 łyżeczki), kumin (1-1.5 łyżeczki), cynamon (ok. łyżeczki), imbir (około łyżeczki),
świeża kolendra do posypania
Kurczaka kroimy na kawałki i przesmażamy na złoty kolor, odkładamy. Warzywa obieramy i kroimy na kawałki wielkości pokrojonego kurczaka, cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni po mięsie przesmażamy jarzyny (czosnek wrzucamy najpóźniej), dodajemy przyprawy, mieszamy, wrzucamy kurczaka i wszystko zalewamy bulionem oraz pomidorami. Dusimy pod przykryciem około 15 minut, następnie bez przykrycia około 10 -15 minut (aż sos zgęstnieje). Gdyby sos nie chciał gęstnieć, możemy ewentualnie zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Gotowe danie posypujemy posiekaną kolendrą.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/01/indyjska-potrawka-z-kurczakiem-i-dynia.html