ßßß
Składniki: na 5-8 porcji1 kg ziemniaków1 puszka ciecierzycy2 puszki krojonych pomidorów2 cebule4-6 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę1 czubata łyżka utartego świeżego imbirudoniczka świeżej kolendry2 łyżki oleju2 łyżki zmielonych migdałówPrzyprawy2 łyżeczki nasion kolendry2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego1- 2 świeże zielone chili pokrojone w drobną kostkę1 łyżeczka nasion brązowej gorczycy2 łyżeczki kurkumy½ – 1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego1 łyżeczka garam masalaszczypta cynamonu8 kapsułek kardamonu
Nasiona przypraw upraż na suchej patelni i zgnieć w moździerzu. Rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, imbir, chili, i przyprawy. Smaż przez chwilę po czym dodaj ziemniaki. Jeśli używasz młodych ziemniaków, wybierz te najmniejsze i nie obieraj ze skórki. Ja użyłam młodych ziemniaków ale były dosyć duże, więc je pokroiłam. Smaż ziemniaki, mieszając od czasu do czasu, aby równomiernie się zrumieniły. Kiedy już ziemniaki będą prawie miękkie dodaj ciecierzycę, świeżą kolendrę, zmielone migdały i pomidory. Gotuj curry aż ziemniaki będą miękkie. Podawaj na gorąco jako samodzielne główne danie lub jako dodatek do grillowanego mięsa.Curry smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy to wszystkie smaki się “przegryzą”. Jeśli curry jest za gęste można podlać warzywnym bulionem lub wrzątkiem.Polecane przepisyChana masala – ciecierzyca po hindusku z raitąKuchnia hinduska- kurczak tikka masalaPuris nadziewane soczewicąCurry vindaloo czyli ocet i czosnek