Wykonanie
Aloo dum, bo o nim będzie dzisiejszy wpis to danie kuchni hinduskiej, którego głównym składnikiem są
ziemniaki. Jest to pyszne wegetariańskie
curry, które świetnie pasuje jako samodzielne jarskie danie lub dodatek do
mięs. Polecam z puris .Jak każde
curry tak i to danie jest bardzo aromatyczne, bo zawiera mnóstwo przypraw. Możecie skorzystać z gotowych, zmielonych mieszanek, ale zawsze polecam
przyprawy w nasionach, które najlepiej uprażyć i zgnieść w moździerzu. Efekt niesamowity! Przyrządzanie
curry zawsze rozpoczyna się doborem i obróbką przypraw. Rozgrzane
przyprawy wydają wspaniałą woń, która nadaje potrawie charakter.W dzisiejszym
curry obok mieszanki
garam masala znajdziecie
między innymi
kmin rzymski,
kolendrę, brązową
gorczycę czy kapsułki
kardamonu. Aromatycznego gotowania!
Składniki: na 5-8 porcji1 kg
ziemniaków1 puszka
ciecierzycy2 puszki krojonych
pomidorów2
cebule4-6 ząbków
czosnku, przeciśniętego przez praskę1 czubata łyżka utartego świeżego
imbirudoniczka świeżej
kolendry2 łyżki
oleju2 łyżki zmielonych
migdałówPrzyprawy2 łyżeczki nasion
kolendry2 łyżeczki nasion
kminu rzymskiego1- 2 świeże zielone
chili pokrojone w drobną kostkę1 łyżeczka nasion brązowej
gorczycy2 łyżeczki
kurkumy½ – 1 łyżeczki
pieprzu kajeńskiego1 łyżeczka
garam masalaszczypta
cynamonu8 kapsułek
kardamonuNasiona przypraw upraż na suchej patelni i zgnieć w moździerzu. Rozgrzej
olej, wrzuć pokrojoną w kostkę
cebulę,
czosnek,
imbir,
chili, i
przyprawy. Smaż przez chwilę po czym dodaj
ziemniaki. Jeśli używasz
młodych ziemniaków, wybierz te najmniejsze i nie obieraj ze skórki. Ja użyłam
młodych ziemniaków ale były dosyć duże, więc je pokroiłam. Smaż
ziemniaki, mieszając od czasu do czasu, aby równomiernie się zrumieniły. Kiedy już
ziemniaki będą prawie miękkie dodaj
ciecierzycę, świeżą
kolendrę, zmielone
migdały i
pomidory. Gotuj
curry aż
ziemniaki będą miękkie. Podawaj na gorąco jako samodzielne główne danie lub jako dodatek do grillowanego
mięsa.
Curry smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy to wszystkie smaki się “przegryzą”. Jeśli
curry jest za gęste można podlać
warzywnym bulionem lub wrzątkiem.Polecane przepisyChana
masala –
ciecierzyca po hindusku z raitąKuchnia hinduska-
kurczak tikka
masalaPuris nadziewane
soczewicąCurry vindaloo czyli
ocet i
czosnek