Wykonanie

Mam mnóstwo ulubionych przepisów z kuchni indyjskiej, według których staram się gotować od czasu do czasu. Chana
masala jest jednym z
indyjskich dań, które jest całkowicie wegetariańskie i smakuje po prostu wspaniale. Możecie sobie tylko wyobrazić jak teraz pachnie w mojej kuchni!
Chana
masala , bo o niej
mowa jest mocno przyprawionym sosem, który ma przepiękny kolor, uzyskany głównie od
kurkumy,
kminu i
pieprzu kajeńskiego. Swieże
pomidory nadają sosowi lekko kwaskowaty posmak.
Wielu ludzi odstrasza kuchnia hinduska nie tylko pod względem ostrości ( którą można regulować wedle smaku i uznania) ale również po względem taśmowych przepisów z mnóstwem składników i przypraw, jakie hinduskie potrawy zawierają.
Kilka lat temu byłam też taką przerażoną osobą, ale pewnego dnia zdecydowałam się w końcu kupić podstawowe hinduskie
przyprawy. Najlepsza decyzja, której nie żałuję do dziś. Jeśli naprawdę lubisz hinduskie jedzenie to wierz mi nie ma nic bardziej ekscytującego jak gotować je samemu.
Składniki:
Na 5 porcji:

1 łyżka
oleju roślinnego1
cebula, posiekana
3 ząbki
czosnku, posiekane
1 łyżka mielonej
kolendry2 łyżeczki
kminu1 łyżeczka
pieprzu kajeńskiego
1 łyżka
kurkumy1 szczypta
goździków mielonych
3 świeże
pomidory, obrane i pokrojone
1 dl
wody1 puszka
ciecierzycy (400 g)
1 doniczka świeżej
kolendryWykonanie:
Obierz i posiekaj
cebulę i
czosnek. Podsmaż na
oleju w głębokiej patelni wraz ze wszystkimi
przyprawami przez kilka minut.
Zalej
pomidory gorącą
wodą i zostaw na co najmniej 10 minut. Obierz
pomidory i pokroj w kostkę, a następnie dodaj do
cebuli. Wlej
wodę. Gotuj około 20 minut. Na końcu wrzuć odcedzona
ciecierzycę.
Dopraw sos
solą, ewentualnie
przyprawami na ostrość.
Posyp świeżą
kolendrą przed podaniem.

Chana
masala smakuje najlepiej z
ryżem lub ze słynnym
chlebkiem naan . Aby zniwelować ostrość sosu podaj chana
masala z raitą, czyli hinduską
sałatką, zrobioną z
jogurtu, świeżego
ogórka i
soku z limonki, tzw. polska mizeria.
Polecane przepisy
Kuchnia hinduska-
kurczak tikka
masalaPikantny sos z
fasoli mungWegetariańskie
curry z
ziemniakówOrientalny pilau
ryżProsty przepis na
kurczak tikka
masala