Wykonanie
Curry jest szybkim, bardzo aromatycznym, smacznym, zdrowym i różnorodnym daniem kuchni indyjskiej. W
curry powinno się znaleźć kilka przypraw, które są podstawą np. kumin (jeera),
anyż gwiazdkowy,
kardamon,
imbir,
kolendra,
kurkuma,
czarny pieprz,
chili,
goździki,
cynamon,
kozieradka,
gorczyca,
czosnek,
szafran. Wyżej wymienione
przyprawy są łączone ze sobą i powstają gotowe
masale do drobiu,
mięsa, ryb, warzyw, a nawet do potraw jajecznych.
Przyprawy, aby nie traciły swoich właściwości najlepiej przechowywać w całych ziarnach i mielić lub rozcierać w moździerzu tuż przed dodaniem do potraw. Mielone
przyprawy przechowywać w szczelnym opakowaniu, z dala od słońca i wilgoci.Indie są bardzo różnorodne i dobór przypraw nawet w podobnym daniu może się różnić, inaczej jest na bogatszym południu, a inaczej na biedniejszej północy. Z historii wiemy, że były organizowane wyprawy do Indii po
przyprawy i były one bardzo cennym towarem.Prosto z Indii syn przywiózł mi cudowne
przyprawy, nie jakieś niedostępne u nas lecz ich jakość jest zdecydowanie lepsza.
Goździki były tak świeże, że po naciśnięciu wydobywał się z nich olejek. Indyjskie potrawy są bardzo mocno przyprawione. Kuchnia indyjska jest bardzo pikantna i mieszankę
masali należy stosować ostrożnie, gdyż łatwo można przesadzić z jej pikantnością. Posiadając
przyprawy możemy stworzyć swoją własną mieszankę
masali do
curry.Po indyjskie
przyprawy nie musimy zaraz jechać do Indii, można je zamówić w sklepach internetowych od sprzedawców sprowadzających je z Indii.Składniki:1 średni
kalafior2 średnie
ziemniaki1 puszka pokrojonych
pomidorów1/2 kg
piersi z kurczaka (do wersji
mięsnej, w bez
mięsnej pominąć)1 duża
cebula3 ząbki
czosnku1/2 puszki
mleczka kokosowego (opcjonalnie) lub 1/2 szklanki
wody1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka mielonego
imbiru2 łyżeczki mielonego kuminu1 -2 gwiazdki
anyżu gwiazdkowego (rozetrzeć lub zmielić)1 łyżeczka mielonej
kolendry4
goździki (rozetrzeć lub zmielić)1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka nasion
gorczycy (rozetrzeć lub zmielić)1 - 2 łyżeczki chicken
masala (opcjonalnie)5 łyżek
oleju lub
masła klarowanego
sól do smakuPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na drobną kostkę.
Kalafior umyć i podzielić na różyczki.
Cebulę i
czosnek obrać i drobno pokroić.W dużym garnku z grubym dnem lub w woku rozgrzać tłuszcz i wsypać zmielone
przyprawy (pilnować by się nie przypaliły, bo będą gorzkie), wystarczy chwila, do uwolnienia cudownego zapachu przypraw.Następnie dodać
cebulę i
czosnek, a po chwili dodać
ziemniaki, pokrojonego w kostkę
kurczaka i
mleczko kokosowe lub
wodę. Dusić pod przykryciem około 10 minut.Dodać
pomidory i
sok z cytryny, dusić jeszcze z 5 minut.Dodać
kalafior i dusić pod przykryciem 5 - 10 minut, do miękkości
kalafiora (ma być miękki, ale nie rozpadający się).Pod koniec doprawić
solą do smaku.Podawać z
ryżem lub indyjskim
pieczywem np.
chlebki Naan, Chapati.Jeśli w kuchni nie ma którejś z przypraw można ją pominąć, danie dużo nie straci na smaku, gdyż pozostałe
przyprawy są bardzo aromatyczne i smak się obroni.Muszę dodać, że pikantność gorącego
curry jest większa, w miarę gdy stygnie staje się odrobinę łagodniejsze.
Masalę należy dodawać stopniowo, najpierw 1 łyżeczkę, a w zależności od naszych upodobań dodać więcej.Zachęcam do próbowania nowych smaków, kiedyś trzymałam się kuchni tradycyjnej i nie eksperymentowałam z nowymi
smakami, a teraz lubię łączyć znane smaki z nowymi. Uwielbiam
przyprawy naturalne,
ziołowe i nie
mogę zrozumieć jak mogłam kiedyś używać czegoś co miało w sobie praktycznie samą
sól i inne
dziwne glutaminiany.Zobacz również:
Kurczak curry z
mleczkiem kokosowym lub
Indyk z pastą
curry,