ßßß
Kurczak jalfreziSkładniki: na 5-8 porcjiPasta jalfrezi1 łyżka nasion kminu rzymskiego1 ½ łyżeczki nasion kolendry1 ½ łyżeczki gorczycy1 ½ łyżeczki kozieradki3 czerwone chilli4 ząbki czosnkugarść świeżej kolendry2 łyżki przecieru pomidorowego2 łyżki oleju1 łyżka kurkumy5 cm świeżego imbiruNasiona przypraw upraż na suchej patelni, po czym zmiel w młynku lub rozetrzyj w moździerzu. Czosnek, chili i imbir oczyść, pokrój w kostkę. Dodaj kolendrę, olej, przecier, kurkumę i zmiksuj na pastę. Wymieszaj z resztą przypraw.Curry jalfrezi800 g piersi z kurczaka2 cebulegarść posiekanej kolendry, zachowaj część do dekoracji2 łyżki oleju2 puszki pokrojonych pomidorówPodziel mięso na kawałki. Podsmaż na patelni. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. przełóż kurczaka i cebulę do dużego garnka, dodaj pastę jalfrezi i pokrojone pomidory z puszki, przypraw solą. Gotuj curry przez około 40 minut
Podaj curry z ryżem ugotowanym na sypko. Jako przystawkę proponuję jogurt z dodatkiem świeżej kolendry, miodu i soku z limonki. Proporcje wedle smaku. Przygotowałam chlebek chapati (przepis wkrótce) ale chlebek naan nie mniej pasuje do tego dania.Polecane przepisyProsty przepis na kurczak tikka masalaKuchnia hinduska- kurczak tikka masalaI znowu orientalne zapachy w mojej kuchniCurry vindaloo czyli ocet i czosnekWegetariańskie curry Dahl