ßßß
Składniki:olej z orzeszków ziemnych; do smażenia (można użyć innego)1 duża cebula1-2 świeże zielone chili2,5 cm świeżego imbiru; obranego3 ząbki czosnku1/2 łyżeczki chili w proszku1 łyżeczka kurkumy2 łyżeczki gram masala1 łyżka jasnego cukru trzcinowego1 łyżka przecieru pomidorowego400 g krojonych pomidorów z puszki4 piersi z kurczaka (około 600 g)10 suszonych listków curry4-6 łyżek jogurtu naturalnegogarść listków świeżej kolendryRozgrzej 2 łyżki oleju na patelni. Wrzuć pokrojoną w plastry cebulę i chwilę przesmaż. Następnie dodaj pokrojone chili bez pestek, posiekany imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez 2-3 minuty, żeby wszystko lekko zmiękło.
Dodaj chili w proszku, kurkumę, gram masala, cukier i smaż przez 1-2 minuty (uważaj, żeby nie przypalić przypraw). Po chwili dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i wlej pomidory z puszki. Całość dobrze podgrzej przez kilka minut.
Przełóż warzywa do malaksera i zmiksuj na gładki sos.
Na patelni rozgrzej pół łyżki oleju i usmaż pokrojone w kostkę piersi, powinny się lekko zarumienić. Wlej zmiksowany sos, dodaj listki curry i gotuj na niewielkim ogniu przez 10 minut lub do czasu, aż kurczak będzie gotowy.
Na koniec sos wymieszaj z jogurtem naturalnym i posiekaną kolendrą. Podawaj z ryżem basmati, chlebkami naan, plackami chapati, makaronem lub tak jak lubisz najbardziej.
SMACZNEGO!

źródło: "Chicken tikka masala" Gordona Ramsaya