Wykonanie
Chicken tikka
masala, to brytyjskie danie oparte na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Jego pochodzenie nie jest klarowne, ale pewne jest to, że zostało wymyślone dla brytyjskich kubków
smakowych. Swego czasu zostało ogłoszone nawet brytyjskim daniem narodowym, ponieważ cieszy się dużą popularnością na wyspach.Bardzo aromatyczne, pikantne i smaczne.
Składniki:
olej z
orzeszków ziemnych; do smażenia (można użyć innego)1 duża
cebula1-2 świeże zielone
chili2,5 cm świeżego
imbiru; obranego3 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
chili w proszku1 łyżeczka
kurkumy2 łyżeczki gram
masala1 łyżka jasnego
cukru trzcinowego1 łyżka
przecieru pomidorowego400 g krojonych
pomidorów z puszki4
piersi z kurczaka (około 600 g)10 suszonych listków
curry4-6 łyżek
jogurtu naturalnegogarść listków świeżej
kolendryRozgrzej 2 łyżki
oleju na patelni. Wrzuć pokrojoną w plastry
cebulę i chwilę przesmaż. Następnie dodaj pokrojone
chili bez pestek, posiekany
imbir i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Smaż przez 2-3 minuty, żeby wszystko lekko zmiękło.
Dodaj
chili w proszku,
kurkumę, gram
masala,
cukier i smaż przez 1-2 minuty (uważaj, żeby nie przypalić przypraw). Po chwili dodaj
przecier pomidorowy, wymieszaj i wlej
pomidory z puszki. Całość dobrze podgrzej przez kilka minut.
Przełóż warzywa do malaksera i zmiksuj na gładki sos.
Na patelni rozgrzej pół łyżki
oleju i usmaż pokrojone w kostkę piersi, powinny się lekko zarumienić. Wlej zmiksowany sos, dodaj listki
curry i gotuj na niewielkim ogniu przez 10 minut lub do czasu, aż
kurczak będzie gotowy.
Na koniec sos wymieszaj z
jogurtem naturalnym i posiekaną
kolendrą. Podawaj z
ryżem basmati,
chlebkami naan, plackami chapati,
makaronem lub tak jak lubisz najbardziej.
SMACZNEGO!
źródło: "Chicken tikka
masala" Gordona Ramsaya