Wykonanie
Uwielbiam sosy, których głównym składnikiem jest
soczewica. Sosy są gęste, bardzo aromatyczne. Czy to będzie czerwona czy
zielona soczewica, nie gra roli, lubię wszystkie! Sosy podaję do
mięsa lub jako samodzielne vegańskie danie. Dzisiejsza propozycja zawiera
czerwoną soczewicę,
szpinak, moją ulubioną
kolendrę i oczywiście mnóstwo przypraw
rodem z Indii . Smaczny sos musi być dobrze przyprawiony. Niech Was nie przeraża długa lista składników. Pasta
masala w tym sosie to jak
suszone grzyby w bigosie. Jest ostra, a jej zapach przywraca o zawrót głowy. Dopiero po dodaniu
soczewicy sos nieco łagodnieje…może mi się tylko tak wydaje… Odporność na ostre
przyprawy już dawno się u mnie objawiła.
Soczewica w sosie to pożywne danie bogate w
białko, witaminy i minerały. Wartą nią zastąpić
mięso od czasu do czasu.
Czerwona soczewica w sosieSkładniki: dla 2-4 osóbPasta
masalapo 2 łyżeczki nasion
kolendry i
kminu rzymskiego3 cm świeżego
imbiru3 suszone małe czerwone
chili1 łyżka wędzonej
papryki2 łyżeczki
garam masala1 doniczka świeżej
kolendry2 łyżki
oleju2 łyżki
przecieru pomidorowegoSos
masala2 łyżki
kokosowego oleju1
cebula2 ząbki
czosnkucała porcja pasty
masala400 g pokrojonych
pomidorów z puszki400 ml
kokosowego mleka150 g
czerwonej soczewicyświeży koriander do posypania100 g
świeżego szpinaku100 ml
warzywnego bulionuZacznij od przygotowania pasty
masala. Upraż nasiona
kminu rzymskiego i
kolendry na suchej patelni, po czym zgnieć w moździerzu. Obierz
czosnek i
imbir, pokrój w kostkę. grubo pokrój świeżą
kolendrę. Wszystkie składniki umieść w naczyniu. Dodaj
oliwę i
pomidorowy przecier. Zmiksuj. Na koniec dodaj
paprykę,
garam masala i wymieszaj.
Opłucz
soczewicę pod zimną
wodą. Obierz
cebulę i pokrój w kostkę. Rozgrzej
olej na patelni i zeszklij
cebulę. Dodaj pastę,
masala,
pomidory,
bulion i
kokosowe mleko. Na koniec dodaj
soczewicę. Dopraw
solą. Gotuj sos na wolnym ogniu przez około 20 minut. Opłukaj
szpinak i dodaj do sosu. Kiedy
szpinak zacznie więdnąć zdejmij z ognia. Gotowy sos posyp
kolendrą. Podawaj na gorąco.