ßßß
Czerwona soczewica w sosieSkładniki: dla 2-4 osóbPasta masalapo 2 łyżeczki nasion kolendry i kminu rzymskiego3 cm świeżego imbiru3 suszone małe czerwone chili1 łyżka wędzonej papryki2 łyżeczki garam masala1 doniczka świeżej kolendry2 łyżki oleju2 łyżki przecieru pomidorowegoSos masala2 łyżki kokosowego oleju1 cebula2 ząbki czosnkucała porcja pasty masala400 g pokrojonych pomidorów z puszki400 ml kokosowego mleka150 g czerwonej soczewicyświeży koriander do posypania100 g świeżego szpinaku100 ml warzywnego bulionu
Zacznij od przygotowania pasty masala. Upraż nasiona kminu rzymskiego i kolendry na suchej patelni, po czym zgnieć w moździerzu. Obierz czosnek i imbir, pokrój w kostkę. grubo pokrój świeżą kolendrę. Wszystkie składniki umieść w naczyniu. Dodaj oliwę i pomidorowy przecier. Zmiksuj. Na koniec dodaj paprykę, garam masala i wymieszaj.
Opłucz soczewicę pod zimną wodą. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę. Dodaj pastę, masala, pomidory, bulion i kokosowe mleko. Na koniec dodaj soczewicę. Dopraw solą. Gotuj sos na wolnym ogniu przez około 20 minut. Opłukaj szpinak i dodaj do sosu. Kiedy szpinak zacznie więdnąć zdejmij z ognia. Gotowy sos posyp kolendrą. Podawaj na gorąco.