ßßß Cookit - przepis na Chana Masala - po prostu pyszna ciecierzyca

Chana Masala - po prostu pyszna ciecierzyca

nazwa

Wykonanie

Chana Masala ( lub Chola Masala) to tradycyjne danie kuchni południowo-azjatyckiej, w szczególności zaś kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Popularne danie uliczne, chociaż w restauracjach też można je spotkać. W Indiach serwowane z frytowanym chlebkiem, w Pakistanie podawane z dodatkiem ziemniaków.
Głównym składnikiem dania jest ciecierzyca z dodatkiem cebuli, czosnku, imbiru, pomidorów, mango i indyjskich przypraw, w tym garam masala.
Garam masala to przyprawa, którą każda indyjska gospodyni przygotowuje sama, a kompozycja smaków jest jej tajemnicą. Moja kupna zawiera w swoim składzie tylko 4 składniki : kardamon, czarny pieprz, cynamon i goździki, pachnie i smakuje wspaniałe.
Danie uwielbiane przez wegan i wegetarian. Cóż więcej dodać, to jest po prostu pyszne. Sami spróbujcie.
Składniki na 4 porje:
300 g ciecierzycy
1 cebula
20 g imbiru
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki chili - opcjonalnie
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kuminu ( dałam 1/2)
400 g krojonych pomidorów z puszki
400 g mleka kokosowego ( dałam 200 g)
1 mango
100 g Babyspinat - dałam mrożony
1 łyżeczka Garam Masala, sól
Wykonanie:
ciecierzycę namoczyć przez noc. Następnego dnia opłukać i w nowej wodzie gotować do miękkosci około 1,5 godziny. Gdy używasz ciecierzycy z puszki, odlać wodę i dokładnie wypłukać
Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek i imbir drobno posiekać. Rozgrzać olej i podsmażyć cebulę ,następnie dodać czosnek z imbirem i poddusić kilka minut. Dołożyć przyprawy i podsmażać kolejne kilka minut. Dodać ciecierzycę, pomidory i mleko kokosowe. Pogotować wszystko razem 5-10 minut
obrać mango i odzielić miąższ od pestki. Pokroić w dużą kostkę. Szpinak umyć i osuszyć. Gdy używasz mrożonego dorzuć do ciecierzycy trochę wcześniej, by się rozmroził.
pogotować całość kilka minut. Na koniec doprawić solą i garam masala. Rozłożyć do miseczek i podawać.
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
1 porcja zawiera: 375 kcal, 13 g tłuszczu, 16 g białka, 49 g węglowodanów
Przepis zaczerpnełam z prospektu "Schrot&Korn" proBioMarkt - Februar 2014
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/02/chana-masala-z-mango-i-szpinakiem.html