Wykonanie
Chana
Masala ( lub Chola
Masala) to tradycyjne danie kuchni południowo-azjatyckiej, w szczególności zaś kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Popularne danie uliczne, chociaż w restauracjach też można je spotkać. W Indiach serwowane z frytowanym
chlebkiem, w Pakistanie podawane z dodatkiem
ziemniaków.Głównym składnikiem dania jest
ciecierzyca z dodatkiem
cebuli,
czosnku,
imbiru,
pomidorów,
mango i
indyjskich przypraw, w tym
garam masala.
Garam masala to
przyprawa, którą każda indyjska gospodyni przygotowuje sama, a kompozycja smaków jest jej tajemnicą. Moja kupna zawiera w swoim składzie tylko 4 składniki :
kardamon,
czarny pieprz,
cynamon i
goździki, pachnie i smakuje wspaniałe.Danie uwielbiane przez wegan i wegetarian. Cóż więcej dodać, to jest po prostu pyszne. Sami spróbujcie.Składniki na 4 porje:300 g
ciecierzycy1
cebula20 g
imbiru3 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
chili - opcjonalnie1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka kuminu ( dałam 1/2)400 g krojonych
pomidorów z puszki400 g
mleka kokosowego ( dałam 200 g)1
mango100 g Babyspinat - dałam mrożony1 łyżeczka
Garam Masala,
sólWykonanie:
ciecierzycę namoczyć przez noc. Następnego dnia opłukać i w nowej wodzie gotować do miękkosci około 1,5 godziny. Gdy używasz
ciecierzycy z puszki, odlać
wodę i dokładnie wypłukać
Cebulę pokroić w kostkę.
Czosnek i
imbir drobno posiekać. Rozgrzać
olej i podsmażyć
cebulę ,następnie dodać
czosnek z
imbirem i poddusić kilka minut. Dołożyć
przyprawy i podsmażać kolejne kilka minut. Dodać
ciecierzycę,
pomidory i
mleko kokosowe. Pogotować wszystko razem 5-10 minutobrać
mango i odzielić miąższ od pestki. Pokroić w dużą kostkę.
Szpinak umyć i osuszyć. Gdy używasz mrożonego dorzuć do
ciecierzycy trochę wcześniej, by się rozmroził.pogotować całość kilka minut. Na koniec doprawić
solą i
garam masala. Rozłożyć do miseczek i podawać.ŻYCZĘ SMACZNEGO !1 porcja zawiera: 375 kcal, 13 g tłuszczu, 16 g
białka, 49 g węglowodanówPrzepis zaczerpnełam z prospektu "Schrot&Korn" proBioMarkt - Februar 2014