Wykonanie
Wreszcie znalazłam trochę więcej wolnego czasu - wrzucam zatem zaległy przepis na
łososia w indyjskim
curry. Mam nadzieję, że oprócz
rybki z grilla czy z patelni - ta wersja również przypadnie Wam do gustu!Potrzebne składniki:ok. 300 g fileta z
łososia1 duża
cebula2
pomidory1/2 puszki
mleka kokosowego light2 łyżki pasty
czosnkowo imbirowej (najlepiej homemade)1i 1/2 łyżeczki
garam masala1/2 łyżeczki czerwonego
chili2 łyżki
soku z cytrynysól do smaku1 łyżka pasty tamaryndowej
Ja to zrobić?Filet z
łososia kroimy w kostkę, przekładamy do miski i marynujemy z pastą tamaryndową,
chili oraz
sokiem z cytryny i 1 łyżka pasty
czosnkowo imbirowej. Marynujemy min. 30 minut.W cięzkiej patelni rozgrzewamy
olej, następnie wrzucamy drobniutko posiekaną
cebulkę, szklimy. Dodajemy pastę
czosnkowo imbirową, mieszamy. Dodajemy
pomidora obranego ze skóry i drobno pokrojonego. Całość smażymy do czasu, aż powstanie gładka baza sosu i przestanie być wyczuwalny surowy zapach
pomidora, solimy. Dodajemy 1/2 szklanki
wody i doprowadzamy do wrzenia.Następnie dodajemy
garam masalę i wrzucamy marynowanego
łososia. Delikatnie mieszamy i gotujemy ok. 5 minut (nie dłużej, aby
łosoś się nie rozpadł). Dolewamy
mleko kokosowe, mieszamy i zdejmujemy z ognia, jak tylko się zagotuje.Przybieramy świeżo posiekaną
kolendrą. Smacznego!