ßßß Cookit - przepis na Indyjskie curry z łososia na mleku kokosowym (Salmon in coconut curry)

Indyjskie curry z łososia na mleku kokosowym (Salmon in coconut curry)

nazwa

Wykonanie

Wreszcie znalazłam trochę więcej wolnego czasu - wrzucam zatem zaległy przepis na łososia w indyjskim curry. Mam nadzieję, że oprócz rybki z grilla czy z patelni - ta wersja również przypadnie Wam do gustu!
Potrzebne składniki:
ok. 300 g fileta z łososia
1 duża cebula
2 pomidory
1/2 puszki mleka kokosowego light
2 łyżki pasty czosnkowo imbirowej (najlepiej homemade)
1i 1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki czerwonego chili
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
1 łyżka pasty tamaryndowej
Ja to zrobić?
Filet z łososia kroimy w kostkę, przekładamy do miski i marynujemy z pastą tamaryndową, chili oraz sokiem z cytryny i 1 łyżka pasty czosnkowo imbirowej. Marynujemy min. 30 minut.
W cięzkiej patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy drobniutko posiekaną cebulkę, szklimy. Dodajemy pastę czosnkowo imbirową, mieszamy. Dodajemy pomidora obranego ze skóry i drobno pokrojonego. Całość smażymy do czasu, aż powstanie gładka baza sosu i przestanie być wyczuwalny surowy zapach pomidora, solimy. Dodajemy 1/2 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie dodajemy garam masalę i wrzucamy marynowanego łososia. Delikatnie mieszamy i gotujemy ok. 5 minut (nie dłużej, aby łosoś się nie rozpadł). Dolewamy mleko kokosowe, mieszamy i zdejmujemy z ognia, jak tylko się zagotuje.
Przybieramy świeżo posiekaną kolendrą. Smacznego!
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/12/indyjskie-curry-z-ososia-na-mleku.html