Wykonanie
To moje pierwsze danie z tej
fasolki zwanej czerwoną
soją i
powiem nieskromnie -
curry wyszło wyśmienite, kremowe i aromatyczne. I just
love it!Jak możemy przeczytać w Wikipedii jest to r oślina szeroko uprawiana w krajach azjatyckich dla jadalnych nasion i
kiełków. Zawiera ok. 25%
białka i wszystkie aminokwasy(w tym duże ilości lizyny). Nasiona są wyjątkowo bogate w żelazo, wapń, kobalt. Małe
czerwone fasolki pochodzą z kuchni wschodniej, znane są przede wszystkim z kuchni japońskiej. W kuchni Zachodu w ciągu ostatnich dekad rozpowszechniły się przede wszystkim wśród wegetarian, jako zastępnik
mięsa.
Składniki:1 duży kubek
fasolki adzuki2
cebule2
pomidory1/2 łyżeczki
soli (lub do smaku)
olej do smażenia1/4 kubka
śmietanny kremówki2-3 pokrojone drobno zielone
chilispora garść posiekanej świeżej
kolendry1 łyżka pasty
czosnkowo- imbirowej (kliknij tutaj po przepis na pastę)1/4 łyżeczki
kurkumy1,5 łyżeczki
garam masala .Przygotowanie:
Fasolkę namaczamy przez całą noc (ok. 8 godzin). Następnie gotujemy, aż będzie miękka. Ja wykorzystuję tutaj szybkowar - wystarczy gotować do dwóch gwizdków. Następnie
fasolkę odsączamy z
wody i odstawiamy.W głębokim rondlu rozgrzewamy
olej. Dodajemy drobniutko posiekaną
cebulkę i smażymy mieszając ok. 3-4 minut, następnie dodajemy pastę
czosnkowo-
imbirową i
chili i ponownie mieszamy przez chwilę. Kolejno na patelni lądują posiekane w drobną kostkę
pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Solimy całość i gotujemy aż
pomidory będą zupełnie miękkie i zniknie "surowy" zapach.Powstały sos blendujemy (ostrożnie - gorące!) na gładką masę. Dodajemy
przyprawy -
kurkumę i
garam masala, a następnie odsączoną
fasolkę adzuki. Dolewamy pół kubka
wody i mieszamy. Gotujemy
fasolkę w sosie ok. 10 minut. Na koniec dodajemy 1/4 kubka
śmietanki kremówki (30 %), mieszamy i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Na koniec dodajemy drobno posiekaną
kolendę.Smacznego!