Wykonanie
Rote-Bete-Suppe mit KirchererbsenOrginalne połączenie czerwonych
buraczków z
mlekiem kokosowym i
ciecierzycą wypadło na plus. Gdy użyjemy
ciecierzycy z puszki, przepis z
serii niemal błyskawicznych. Ponieważ uwielbiam
buraki w każdej postaci, połączenie nowych dla mnie smaków było na tyle intrygujące, że od razu przystąpiłam do dzieła.Składniki dla 4 osób:500 g czerwonych
buraków1
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżka
oleju rzepakowegp1/2 łyżeczki mielonego kuminu500 ml
bulionu warzywnego400 ml
mleka kokosowego z puszki215 g
ciecierzycy ugotowanej ( z puszki)
sól, pierz z młynkaświeża
kolendra do przybraniaPrzygotowanie:Czerwone
buraczki obieramy i kroimy w małą kostkę, wtedy szybko będą miękkie.
Cebulę i
czosnek siekamy i podsmażamy na
oleju.Dodajemy pokrojone w kostkę
buraki, posypujemy kuminem, podsmażamy około 5 minut.Zalewamy
bulionem i
mlekiem kokosowym, przykrywamy i dusimy około 20 minut. Gdy
buraki są już miękkie, 2-3 łyżki
buraków odkładamy na bok, z reszty przy użyciu blendera robimy
purre.Odsączamy z puszki
ciecierzycę, dokładnie płuczemy i łączymy z zupą. Podgrzewamy.Dodajemy pozostawione
buraczki. Dodajemy
soli i
pieprzu do smaku. Dekorujemy posiekaną
kolendrą.Jedna uwaga odnośnie kuminu. Dodawajmy go bardzo ostrożnie, z uwagi na .. bardzo intensywny smak, żeby nie zdominował swym smakiem całej zupy.Przygotowanie:35 minut1 porcja ca. 401 kcal (=1676 kJ)10 g
białka, 28 g tłuszczu, 25 g węglowodanów, 6 g błonnikaPrzepis pochodzi z "Apotheken Umschau".