ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony z ciecierzycą i mlekiem kokosowym

Barszcz czerwony z ciecierzycą i mlekiem kokosowym

nazwa

Wykonanie

Rote-Bete-Suppe mit Kirchererbsen
Orginalne połączenie czerwonych buraczków z mlekiem kokosowym i ciecierzycą wypadło na plus. Gdy użyjemy ciecierzycy z puszki, przepis z serii niemal błyskawicznych. Ponieważ uwielbiam buraki w każdej postaci, połączenie nowych dla mnie smaków było na tyle intrygujące, że od razu przystąpiłam do dzieła.
Składniki dla 4 osób:
500 g czerwonych buraków
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowegp
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
500 ml bulionu warzywnego
400 ml mleka kokosowego z puszki
215 g ciecierzycy ugotowanej ( z puszki)
sól, pierz z młynka
świeża kolendra do przybrania
Przygotowanie:
Czerwone buraczki obieramy i kroimy w małą kostkę, wtedy szybko będą miękkie.
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju.
Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, posypujemy kuminem, podsmażamy około 5 minut.
Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, przykrywamy i dusimy około 20 minut. Gdy buraki są już miękkie, 2-3 łyżki buraków odkładamy na bok, z reszty przy użyciu blendera robimy purre.
Odsączamy z puszki ciecierzycę, dokładnie płuczemy i łączymy z zupą. Podgrzewamy.
Dodajemy pozostawione buraczki. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Dekorujemy posiekaną kolendrą.
Jedna uwaga odnośnie kuminu. Dodawajmy go bardzo ostrożnie, z uwagi na .. bardzo intensywny smak, żeby nie zdominował swym smakiem całej zupy.
Przygotowanie:35 minut
1 porcja ca. 401 kcal (=1676 kJ)
10 g białka, 28 g tłuszczu, 25 g węglowodanów, 6 g błonnika
Przepis pochodzi z "Apotheken Umschau"
.
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/02/czerwony-barszcz-z-ciecierzyca-i.html