ßßß Cookit - przepis na Krem z pieczonych buraków

Krem z pieczonych buraków

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny barszcz to oczywiście świetna sprawa. Jednak jeśli Wam się znudzi możecie spróbować tego kremu z buraków.
Delikatna nuta pomarańczy i słodycz buraków to połączenie idealne. W sam raz na Wigilijną kolację, ale także na inne okazje, ponieważ buraki to, jak wiadomo, samo zdrowie. :)
Składniki:
3 upieczone buraki średniej wielkości
cebula
2 ząbki czosnku
pomarańcza
sól, pieprz
olej do smażenia
1 litr bulionu warzywnego
Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Pomarańczę myjemy i parzymy skórkę.
Cebulę i czosnek siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy aż się zeszkli.
Dodajemy buraki, sok i skórkę startą z pomarańczy, zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie miksujemy na gładką zupę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem podgrzewamy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i kleksem śmietany.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2015/12/krem-z-pieczonych-burakow.html