Tradycyjny barszcz to oczywiście świetna sprawa. Jednak jeśli Wam się znudzi możecie spróbować tego kremu z buraków.Delikatna nuta pomarańczy i słodyczburaków to połączenie idealne. W sam raz na Wigilijną kolację, ale także na inne okazje, ponieważ buraki to, jak wiadomo, samo zdrowie. :)Składniki:3 upieczone buraki średniej wielkościcebula2 ząbki czosnkupomarańczasól, pieprzolej do smażenia1 litr bulionu warzywnegoBuraki obieramy i kroimy w kostkę. Pomarańczę myjemy i parzymy skórkę.Cebulę i czosnek siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy aż się zeszkli.Dodajemy buraki, sok i skórkę startą z pomarańczy, zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie miksujemy na gładką zupę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Przed podaniem podgrzewamy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i kleksem śmietany.Smacznego!