Składniki na 3 porcje:- 5-6 średnich buraków- 1 pomarańcza- 2 ząbki czosnku-1 cebula- 0,5l bulionu warzywnego- łyżeczka suszonego tymianku- sól,pieprz- jogurt naturalnyBuraczki kroimy w ćwiartki,owijamy każdy kawałek folią i pieczemy godzinę w piekarniku w 200 stopniach.Po tym czasie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę.W garnuszku szklimy na oliwie posiekany czosnek i cebulę.Dodajemy buraczki.Wyciskamy sok z 1 pomarańczy,wlewamy do garnka.Skórkę pomarańczy ścieramy i dodajemy jedną łyżeczkę ( tej skórki) do garnka.Gotujemy na małym ogniu i stopniowo dodajemy bulion.Gotujemy ok 10-15 min na małym ogniu,aż smaki się połączą.Dodajemy tymianek ,sól i pieprze.Miksujemy na gładki krem.Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego.Smacznego!inspiracja : TU