ßßß
Kiedy zobaczyłam przepis na tę zupę-krem, wiedziałam, że koniecznie będę musiała jej spróbować. Raz, że jeszcze nigdy nie jadłam kremu z buraków, a dwa zainteresowało mnie połączenie tymianku z pomarańczą i burakami. No i wyszedł bardzo ciekawy smak. Polecam tym, którzy lubią poeksperymentować smakami.65 dag małych buraczków2 ząbki czosnku1 mała cebulasok z 1/2 pomarańczy1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)1 łyżka posiekanego świeżego tymiankuparę łyżek śmietany 18%sól, pieprzszczypiorekBuraczki myjemy, osuszamy i zawijamy każdy osobno w folię aluminiową. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 60 minut. Odwijamy z folii, lekko studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. W większym garnku rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i szklimy. Dodajemy buraki, tymianek oraz sól i pieprz. Podsmażamy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy skórkę pomarańczową oraz bulion. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. Całość miksujemy na aksamitny krem. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Rozlewamy do miseczek i dekorujemy kleksem śmietany połączonej z posiekanym szczypiorkiem.Źródło: Naj Magazyn - Boże Narodzenie - Wydanie Specjalne 8/2011Smacznego!