ßßß Cookit - przepis na Krem buraczkowy z tymiankiem i pomarańczą

Krem buraczkowy z tymiankiem i pomarańczą

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam przepis na tę zupę-krem, wiedziałam, że koniecznie będę musiała jej spróbować. Raz, że jeszcze nigdy nie jadłam kremu z buraków, a dwa zainteresowało mnie połączenie tymianku z pomarańczą i burakami. No i wyszedł bardzo ciekawy smak. Polecam tym, którzy lubią poeksperymentować smakami.
65 dag małych buraczków
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
parę łyżek śmietany 18%
sól, pieprz
szczypiorek
Buraczki myjemy, osuszamy i zawijamy każdy osobno w folię aluminiową. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 60 minut. Odwijamy z folii, lekko studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. W większym garnku rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i szklimy. Dodajemy buraki, tymianek oraz sól i pieprz. Podsmażamy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy skórkę pomarańczową oraz bulion. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. Całość miksujemy na aksamitny krem. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Rozlewamy do miseczek i dekorujemy kleksem śmietany połączonej z posiekanym szczypiorkiem.
Źródło: Naj Magazyn - Boże Narodzenie - Wydanie Specjalne 8/2011
Smacznego!
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,330679431,title,Krem-buraczkowy-z-tymiankiem-i-pomarancza,index.html