Wykonanie
Kiedy zobaczyłam przepis na tę zupę-krem, wiedziałam, że koniecznie
będę musiała jej spróbować. Raz, że jeszcze nigdy nie
jadłam kremu z
buraków, a dwa zainteresowało mnie połączenie
tymianku z
pomarańczą i
burakami. No i wyszedł bardzo ciekawy smak. Polecam tym, którzy lubią poeksperymentować
smakami.65 dag małych
buraczków2 ząbki
czosnku1 mała
cebulasok z 1/2
pomarańczy1 łyżeczka startej skórki z
pomarańczy1 litr
bulionu warzywnego (może być z kostki)1 łyżka posiekanego świeżego
tymiankuparę łyżek
śmietany 18%sól,
pieprzszczypiorekBuraczki myjemy, osuszamy i zawijamy każdy osobno w folię aluminiową. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 60 minut. Odwijamy z folii, lekko studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. W większym garnku rozgrzewamy trochę
oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę
cebulę oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek i szklimy. Dodajemy
buraki,
tymianek oraz
sól i
pieprz. Podsmażamy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy sok z
pomarańczy, dodajemy
skórkę pomarańczową oraz
bulion. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. Całość miksujemy na aksamitny krem. Doprawiamy ewentualnie
solą i
pieprzem. Rozlewamy do miseczek i dekorujemy kleksem
śmietany połączonej z posiekanym
szczypiorkiem.Źródło: Naj Magazyn - Boże Narodzenie - Wydanie Specjalne 8/2011Smacznego!