Wykonanie
Przygotowując jedzenie na specjalną okazję można skorzystać z jednej z dwóch opcji. Pierwsza polega na upichceniu mega skomplikowanej potrawy z ogromną ilością składników. Druga zaś, to ugotowanie prostego dania z czymś wyjątkowym. Sama najczęściej wybieram ostatnie rozwiązanie. Przepis, który dziś prezentuję, należy do łatwych i nieskomplikowanych, ale jakże spektakularnych jeśli chodzi o doznania smakowe.250 g czarnego
makaronu (barwionego sepią)350 g
krewetek400 g
śmietany 18%2 średnie
cebule2 ząbki
czosnkuszczypiorekser do posypania
sól,
pieprz,
tymianekCebulę oraz
czosnek drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy
krewetki i podsmażamy kolejne 5 minut. Następnie zalewamy wszystko
śmietaną, doprawiamy, po czyn dusimy pod przykryciem przez 6-8 minut. W międzyczasie gotujemy
makaron. Gdy
sos jest gotowy mieszamy go z
makaronem. Przed podaniem posypujemy pastę
startym serem i
szczypiorkiem.