ßßß
składniki:- 500g pieczarek- 1 średnia cebula- olej do smażenia- 1 ząbek czosnku (u nas 1 łyżeczka staropolskiego)- 1 szczypta suszonego tymianku (u nas 1 łyżeczka)- 100g śmietany 18% (u nas 200g 22%)- 1 łyżka mąki (pominęłam)- sól i pieprz- szczypiorekPieczarki umyć i pokroić w plastry. Cebulę obrać i drobno posiekać (ja miałam pieczarki giganty, więc cebulę też pokroiłam w dość duże pół-pióra), wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać pieczarki, czosnek i tymianek. Dusić co jakiś czas mieszając, przez 5-10 minut, aż zmiękną, a sok odparuje. Zdjąć patelnię z ognia, posiekać szczypiorek, dodać do pieczarek razem ze śmietaną. Wymieszać i jeszcze chwilkę gotować. Jeśli całość będzie za gęsta, dodać 1-2 łyżki wody i dokładnie wymieszać.