Wykonanie
Długo się zastanawiałam nad różnicą
między pilafem a risotto. I po przewertowaniu kilku źródeł znalazłam, że do sporządzenia pilafu wykorzystuje się
długoziarnistego ryżu, a to ze względu na sposób obróbki
ryżu. Po dodaniu
bulionu, pilaf praktycznie pozostawiamy samemu sobie .... nie mieszamy, przez co konsystencja jest bardziej zwarta i puszysta, a w risotto
skrobia z
ryżu dzięki stopniowemu dolewaniu płynu i ciągłemu mieszaniu zagęszcza danie i płyn zmienia się w sos. Nie bez znaczenia też jest rodzaj
ryżu, w risotto głównie krótkoziarnisty, dzięki
czemu więcej
skrobii może zagęścić sos.Składniki:1 1/2 szklanki
brązowego ryżu1 laska chorizo (200g)1
cebula1
papryczka jalapeno3 szklanki
bulionu warzywnegopuszka
ciecierzycy (400g)2 łyżki
olejusól,
pieprzopcjonalnie: świeża
kolendraWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 175C (350F).
Olej rozgrzewamy w większym rondlu lub garnku ( najlepiej ceramicznym tak, aby nadawał się też do piekarnika), wrzucamy rozdrobnione chorizo, podsmażamy kilka minut i dorzucamy posiekaną
cebulę i jalapeno. Podsmażamy ok. 5 minut, po czym dodajemy
ryż i zalewamy
bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy odsączoną
ciecierzycę i mieszamy raz. Garnek przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 1h .... piekarniki się różnią, także radzę kontrolować danie co jakiś czas, aby się nie przypaliło. Po 1h
bulion powinień wchłonąć całkowicie, ale konsystencję również można dostosować do indywidualnych upodobań.Tak czy inaczej, smaczne i szybkie :)