Wykonanie
« RosółCiepłe bułeczki #1 »Najprostszy krem z dyni, jaki może istnieć. Po ugotowaniu tej bazy i dodaniu swoich ulubionych przypraw, będziecie
mieć zupę idealną – ja szczególnie polecam
curry.
Składniki:– 1 kilogram obranej dyni (pokrojonej w kostkę)– średnia
cebula– około 0,5-1 litr
bulionu warzywnego–
sól i
pieprz– ulubione
przyprawy– łyżka
olejuW garnku, na
oleju podsmażamy pokrojoną w
pióra cebulkę, kiedy się zeszkli, dodajemy do niej
dynię. Trzymamy warzywa na ogniu i czekamy, aż
dynia nam zmięknie (około 15 minut). Po tym czasie dolewamy do garnka
bulion – ilość w zależności od tego czy wolicie mniej czy bardziej gęste. Zupę zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i możemy blendować. Na koniec doprawiamy i przecedzamy przez sitko, aby krem nie zawierał grudek.Do zupy polecam grzanki
czosnkowe ! Mniam!