ßßß
Cookit - przepis na zupa masala dal
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
zupa masala dal
Składniki
Soczewica czerwona
Pomidor
Cebula
Czosnek
Kolendra
Pietruszka
Mleczko kokosowe
Wiórki kokosowe
Kurkuma
Gorczyca
Chili
Olej
Garam masala
Cytryna
Bulion warzywny
Wykonanie
1/2 szkl
czerwonej soczewicy
2 puszki
pomidorów
krojonych1
cebula
2 ząbki
czosnku
2 łyżki posiekanej
kolendry
(lub
pietruszki
)1 puszka
mleka kokosowego
lub 1/2 szkl zmielonych
wiórków kokosowych
1 łyżeczka mielonego kuminu (w oryginale w nasionach)1/2 łyżeczki
kurkumy
1/2 łyżeczki
kolendry
mielonej1/2 łyżeczki nasion
gorczycy
1/4 łyżeczki
chilli
2 łyżki
oleju
1 łyżeczka
garam masala
sok z 1/2
cytryny
1l
bulionu warzywnego
Cebulę
i
czosnek
drobno pokroić , podsmażyć na
oleju
z
chilli
i kuminem, w garnku.
Wiórki kokosowe
zmiksować z niewielką ilością
wody
na gładką masę (lub zastąpić je
mlekiem kokosowym
). Do
cebuli
dodać
pomidory
,
kurkumę
,
soczewicę
,
gorczycę
,
kolendrę
mieloną,
garam masalę
- poddusić 3 minuty. Następnie dodać
sok z cytryny
, masę
kokosową
i na końcu
bulion
. Całość gotować na wolnym ogniu 25 minut. Podawać z posiekaną
kolendrą
.
Źródło:
http://swietnakuchnia.blogspot.com/2013/03/zupa-masala-dal.html
Przepisy powiązane
Indyjskie curry z cukinii i kukurydzy
Indyjskie curry z cukinii i kukurydzy
Indyjskie curry z cukinii i kukurydzy
Indyjskie curry z cukinii i kukurydzy
Indyjskie curry z cukinii i kukurydzy
Składniki powiązane (0)