ßßß
Składniki (4 spore porcje):1 kg cukinii (waga przygotowanej cukinii)3 małe papryki (różne kolory)1 cebula2 kolby kukurydzy2 papryczki chili (czerwona i zielona)3 łyżki oleju1 łyżeczka nasion gorczycy (czarnej)1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego1 łyżeczka nasion kolendry2 ząbki czosnku1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonego kminu1 puszka pomidorów (krojonych)200 ml sosu pomidorowego3 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka mieszanki garam masalasok z połówki cytrynymały pęczek natki kolendry lub pietruszki - posiekanysól - do smakuJeśli cukinia jest mała i młoda to wystarczy ją pokroić w półplasterki o grubości 1 cm. Natomiast jeśli dysponujecie działkową, sporą cukinią to wówczas przekrójcie ją wzdłuż na pół i pozbawcie gniazda nasiennego. Następnie pokrójcie ją również na półplasterki.
Kolby kukurydzy pokroić w 5 cm kawałki i gotować w osolonej wodzie przez 15 minut.W drugim garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim chwilkę nasiona kminu, gorczycy i rozgniecione w moździerzu nasiona kolendry. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i smażyć kilka minut, aż zmięknie. Dodać rozgnieciony czosnek i chwilkę przesmażyć.Następnie dodać przygotowaną wcześniej cukinię, pokrojone w dużą kostkę papryki i drobno posiekane papryczki chili. Podlać połową szklanki wody i dusić 5 minut.Dodać puszkę pomidorów, sos pomidorowy, kurkumę, mielony kmin rzymski i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu przez 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i dołożyć ugotowane kawałki kukurydzy. Dusić jeszcze 5 minut.Przed podaniem wymieszać w garnku z posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Na talerzu kleks jogurtu z pewnością nie zaszkodzi.Smacznego :-)