ßßß
To nieskomplikowane danie w odmianie nieco egzotycznej. Kuleczki mięsne nie są smażone, nie zawierają też bułki tartej [co sprawia, że mają mniej kalorii], gwarantuję jednak, że przy delikatnym wrzucaniu ich do sosu, jeden po drugim, nic się nie rozpada. Do podania z ryżem np. basmati. 3-4 porcje. Przepis pochodzi z marcowego wydania "Sól i pieprz", z niewielkimi modyfikacjami. Zachęcam do jednej modyfikacji - do wzbogacenia mięsa o świeżą kolendrę, kulki będą bardziej wyraziste.Składniki:kulki mięsne:500 g mielonego mięsa1 ząbek czosnku1 jajko1/4 łyżeczki mielonej kolendry w proszkusól, pieprzSos pomidorowo-kokosowy:400 ml mleczka kokosowego300 ml przecieru pomidorowego [najlepiej już przyprawionego np. z cebulą, polecam marki Primo Gusto, Pudliszki]1/2 łyżeczki przyprawy garam masala1/2 łyżeczki papryki w proszku [użyłam ostrej]1 łyżeczka kminu rzymskiego*1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry w proszku2 łyżki oleju1 ząbek czosnkukawałek imbiru (ok. 2 cm)1 cebulasóldo posypania: świeża kolendraWykonanie:Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do mięsa wbić jajko, dodać czosnek i wsypać kolendrę. Masę posolić i popieprzyć - wg uznania. Uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego.Imbir obrać i pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać.W garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać imbir, czosnek, kolendrę, kmin*, paprykę, garam masalę i przecier pomidorowy, posolić. Smażyć 2-3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Włożyć kulki mięsne i gotować na małym ogniu 15-20 minut.Pulpety można podawać ze świeżą kolendrą [polecam].*kmin to nie kminek :)UWAGI:1. Mleko kokosowe ma indeks glikemiczny 40, sos pomidorowy ok. 35, co plasuje je w przedziale niskiego IG [wg diety South Beach].2. Do dania użyłam chudego mięsa indyczego [choć wieprzowo-wołowe jest smaczniejsze, wiem...]3. Podawałam z makaronem sojowym - 30 IG, choć ryż basmati też jest ok - ma IG 50