Wykonanie

To nieskomplikowane danie w odmianie nieco egzotycznej. Kuleczki
mięsne nie są smażone, nie zawierają też
bułki tartej [co sprawia, że mają mniej kalorii], gwarantuję jednak, że przy delikatnym wrzucaniu ich do sosu, jeden po drugim, nic się nie rozpada. Do podania z
ryżem np. basmati. 3-4 porcje. Przepis pochodzi z marcowego wydania "
Sól i
pieprz", z niewielkimi modyfikacjami. Zachęcam do jednej modyfikacji - do wzbogacenia
mięsa o świeżą
kolendrę, kulki będą bardziej wyraziste.Składniki:kulki
mięsne:500 g
mielonego mięsa1 ząbek
czosnku1
jajko1/4 łyżeczki mielonej
kolendry w proszku
sól,
pieprzSos pomidorowo-
kokosowy:400 ml
mleczka kokosowego300 ml
przecieru pomidorowego [najlepiej już przyprawionego np. z
cebulą, polecam
marki Primo Gusto, Pudliszki]1/2 łyżeczki
przyprawy garam masala1/2 łyżeczki
papryki w proszku [użyłam ostrej]1 łyżeczka
kminu rzymskiego*1 i 1/2 łyżeczki mielonej
kolendry w proszku2 łyżki
oleju1 ząbek
czosnkukawałek
imbiru (ok. 2 cm)1
cebulasóldo posypania: świeża
kolendraWykonanie:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do
mięsa wbić
jajko, dodać
czosnek i wsypać
kolendrę. Masę posolić i popieprzyć - wg uznania. Uformować małe kulki wielkości
orzecha włoskiego.
Imbir obrać i pokroić.
Czosnek obrać i drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę.
Cebulę drobno posiekać.W garnku rozgrzać
olej, włożyć
cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać
imbir,
czosnek,
kolendrę,
kmin*,
paprykę,
garam masalę i
przecier pomidorowy, posolić. Smażyć 2-3 minuty. Wlać
mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Włożyć kulki
mięsne i gotować na małym ogniu 15-20 minut.Pulpety można podawać ze świeżą
kolendrą [polecam].*
kmin to nie
kminek :)UWAGI:1.
Mleko kokosowe ma indeks glikemiczny 40,
sos pomidorowy ok. 35, co plasuje je w przedziale niskiego IG [wg diety South Beach].2. Do dania użyłam chudego
mięsa indyczego [choć wieprzowo-wołowe jest smaczniejsze, wiem...]3. Podawałam z
makaronem sojowym - 30 IG, choć
ryż basmati też jest ok - ma IG 50