Wykonanie
Wygląda jak bigos, pachnie jak bigos i smakuje też prawie tak, jak bigos… Jest tylko jedna drobna różnica – jest bez
mięsa i
zwierzęcych tłuszczów. Bo to bigos wegetariański, jaki gotuję od kilku lat na Święta a czasem i przy innej okazji dla mojej Córki.Nie od razu wpadłam na ten pomysł. Kiedyś, gdy gotowałam zwykły bigos dla rodziny, córka rzuciła – a może i dla mnie ugotuj ! Pomyślałam, że
kapusta z
przyprawami i dodatkami bigosowymi sama w sobie jest smaczna i nie trzeba do niej
mięsa. I ugotowałam, równolegle z bigosem klasycznym½ kg
kiszonej kapusty½ kg
białej kapusty½ szklanki
przecieru pomidorowegospora garść
suszonych grzybówkilka
śliwek suszonych
cebulabulion warzywnyolej lub
oliwałyżka
sosu sojowegoziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz w ziarnach,
jałowieckieliszek
czerwonego winasól, pierz czarny i
ziołowy,
papryka słodka,
imbir,
gałka muszkatołowa,
majeranekNa
oleju podsmażam posiekaną
cebulę. Dodaję do niej
pieprze,
parykę,
imbir i przesmażam razem,
potem dodaję poszatkowana
słodką kapustę i smażę ją kilka minut. Zalewam
bulionem warzywnym ,
solę, dodaję
śliwki suszone,
liśc laurowy i
przyprawy ziarniste, gotuję do miękkości.W drugim garnku do
kapusty kiszonej dodaję namoczone uprzednio
grzyby wraz z
wodą, zalewam do przykrycia powierzchni, dodaję te same
przyprawy ziarniste i
majeranek i trochę
oliwy. Gotuję do miękkości.
Potem łączę obie
kapusty, dodaję
przecier pomidorowy i
sos sojowy,
wino, przyprawiam jeszcze do smaku
gałką muszkatołową i jeśli potrzeba,
pieprzem i
papryką. Aha, dodaję szczyptę
cukru, żeby złamać kwaśny smak.Tak ugotowany bigos gorący wkładam do słoików i odwracam je do góry dnem pod ręcznikiem – trzymają się, ale lepiej sprawdzać, co jakiś czas, czy słoje się nie otwarły – wtedy przegotować i trzymać w lodówce.Muszę Wam powiedzieć, że taki bigos podaję czasem gościom i nie od razu orientują się, że jest bez
mięsa… Smakuje doskonale.A dwa lata temu, jak córka przeszła na weganizm, z przerażeniem myślałam o Wielkanocy – no bo ani
mięsa, ani
serów, ani
jajek… Ale ona doskonale sobie radzi –
jajka robi z miękkiego
tofu z kolorowymi
przyprawami, urocze
baranki z
kalafiora i
parówek sojowych, ja jej robię prezentowane już u mnie na blogu placek
szpinakowy i pasztet z
fasoli, poza tym sałatki warzywne z wege
majonezem i
winegretem – nie ma problemu.Smacznego !