ßßß Cookit - przepis na CHRISTMAS CABBAGE STEW

CHRISTMAS CABBAGE STEW

nazwa

Wykonanie

.mózg ciężki.
WIGILIJNY WEGAŃSKI bigos na winie
składniki
kapusta kiszona 2kg
śliwka wędzona ok. 40
grzyby suszone (tyle samo, co śliwek)
wino czerwone wytrawne 0,7 l
kotlety sojowe 1/2 opakowania
tofu wędzone 2 kostki
przecier pomidorowy 200ml
sos sojowy jasny
sos sojowy ciemny
aromat dymu wędzarniczego płynie (w zależności od intensywności 3 do 6 łyżek)
domowy bulion warzywny 0,5 l
cebula 1kg
czosnek 1 główka
mąka orkiszowa ok. 1 szkl.
owoc jałowca 15
ziele angielskie 8
gałka muszkatołowa
liść laurowy 3
tymianek
cząber
lubczyk
majeranek
papryka słodka
rozmaryn
imbir
sól, pieprz
wykonanie
Namocz grzyby we wrzątku. Osobno namocz we wrzątku (z dodatkiem sosu sojowego i imbiru) kotlety sojowe. Kapustę przepłucz pod wodą z nadmiaru kwasu. Wrzuć do dużego garnka i zalej bulionem oraz winem. Gotuj na średnim ogniu. Śliwki posiekaj drobno i wrzuć do kapusty. Podobnie namoczone grzyby (nie wylewaj wywaru!). Dodaj przyprawy, sosy sojowe, dym wędzarniczy i przecier pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu, często mieszając (i ewentualnie podlewając wodą), aż kapusta będzie miękka. Osobno przesmaż cebulę na mocno złoty kolor i dodaj miażdżony czosnek. Zamieszaj i zasyp mąką. Praż wszystko chwilę i zalej wywarem grzybowym. Mieszaj do uzyskania lepkiej konsystencji i dodaj do kapusty. Dopraw jeszcze raz i - tajemny motyw - delikatnie przypal ;). Na drugi dzień sprawdź smak ponownie. Każdy bigos najlepiej smakuje po mrożeniu i wielokrotnym odgrzewaniu :D
a jak wyglądał twój wegański bigos?
***
I pamiętaj... jedzmy ładnie!
Źródło:http://foodaua.blogspot.com/2013/12/christmas-cabbage-stew.html