ßßß

.mózg ciężki.
WIGILIJNY WEGAŃSKI bigos na winie
składnikikapusta kiszona 2kgśliwka wędzona ok. 40grzyby suszone (tyle samo, co śliwek)wino czerwone wytrawne 0,7 lkotlety sojowe 1/2 opakowaniatofu wędzone 2 kostkiprzecier pomidorowy 200mlsos sojowy jasnysos sojowy ciemnyaromat dymu wędzarniczego płynie (w zależności od intensywności 3 do 6 łyżek)domowy bulion warzywny 0,5 lcebula 1kgczosnek 1 główkamąka orkiszowa ok. 1 szkl.owoc jałowca 15ziele angielskie 8gałka muszkatołowaliść laurowy 3tymianekcząberlubczykmajeranekpapryka słodkarozmarynimbirsól, pieprz


wykonanieNamocz grzyby we wrzątku. Osobno namocz we wrzątku (z dodatkiem sosu sojowego i imbiru) kotlety sojowe. Kapustę przepłucz pod wodą z nadmiaru kwasu. Wrzuć do dużego garnka i zalej bulionem oraz winem. Gotuj na średnim ogniu. Śliwki posiekaj drobno i wrzuć do kapusty. Podobnie namoczone grzyby (nie wylewaj wywaru!). Dodaj przyprawy, sosy sojowe, dym wędzarniczy i przecier pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu, często mieszając (i ewentualnie podlewając wodą), aż kapusta będzie miękka. Osobno przesmaż cebulę na mocno złoty kolor i dodaj miażdżony czosnek. Zamieszaj i zasyp mąką. Praż wszystko chwilę i zalej wywarem grzybowym. Mieszaj do uzyskania lepkiej konsystencji i dodaj do kapusty. Dopraw jeszcze raz i - tajemny motyw - delikatnie przypal ;). Na drugi dzień sprawdź smak ponownie. Każdy bigos najlepiej smakuje po mrożeniu i wielokrotnym odgrzewaniu :D


a jak wyglądał twój wegański bigos?
***I pamiętaj... jedzmy ładnie!