Wykonanie
Ostatnio miałam straszną ochotę na łazanki z
kapustą. Zrobiłam taką porcję, że nareszcie się nimi najadłam. Moja wersja była z
pieczarkami, ale spokojnie na święta można przygotować wersję z
grzybami suszonymi. Łazanki spokojnie mogą postać 2 - 3 dni i mam wrażenie, że z każdym dniem smakują lepiej.

Składniki:250 g
kapusty kiszonej250 g łazanek1 - 2
cebule100 - 200 g
pieczarek (lub ok 30g
grzybów suszonych*)1/2 łyżeczki
papryki słodkiej1/2 łyżeczki cząbru1/4 łyżeczki nasion
kolendry1/2 łyżeczki
kopru włoskiego5 - 8 ziaren
ziela angielskiego5 - 8 ziaren
owocu jałowca3 - 4
liście laurowesól,
pieprzolejWykonanie:
Kapustę dobrze opłukać i wycisnąć. Drobno pokroić. Włożyć do garnka i podlać
wodą, dodać liść i postawić na ogniu.
Kolendrę,
koper, cząber utrzeć w moździerzu. Dodać z pozostałymi
przyprawami do gotującej się
kapusty i wymieszać. Gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Cebulę drobno posiekać.
Pieczarki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę
oleju i podsmażyć
cebulę i
pieczarki. Odstawić na bok. Łazanki ugotować w osolonej wodzie.Kiedy
kapusta jest już gotowa dodać podduszone
pieczarki z
cebulą. Doprawić ewentualnie do smaku
solą i
pieprzem. Gotować bez przykrycia jeszcze razem przez chwilę, aby smaki się połączyły. Dodać ugotowane łazanki i wymieszać całość.*
suszone grzyby należy namoczyć przez minimum kilka godzin, a następnie ugotować.