ßßß Cookit - przepis na Łazanki z kapustą

Łazanki z kapustą

nazwa

Wykonanie

Ostatnio miałam straszną ochotę na łazanki z kapustą. Zrobiłam taką porcję, że nareszcie się nimi najadłam. Moja wersja była z pieczarkami, ale spokojnie na święta można przygotować wersję z grzybami suszonymi. Łazanki spokojnie mogą postać 2 - 3 dni i mam wrażenie, że z każdym dniem smakują lepiej.
Składniki:
250 g kapusty kiszonej
250 g łazanek
1 - 2 cebule
100 - 200 g pieczarek (lub ok 30g grzybów suszonych*)
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki cząbru
1/4 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki kopru włoskiego
5 - 8 ziaren ziela angielskiego
5 - 8 ziaren owocu jałowca
3 - 4 liście laurowe
sól, pieprz
olej
Wykonanie:
Kapustę dobrze opłukać i wycisnąć. Drobno pokroić. Włożyć do garnka i podlać wodą, dodać liść i postawić na ogniu. Kolendrę, koper, cząber utrzeć w moździerzu. Dodać z pozostałymi przyprawami do gotującej się kapusty i wymieszać. Gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Cebulę drobno posiekać. Pieczarki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę i pieczarki. Odstawić na bok. Łazanki ugotować w osolonej wodzie.
Kiedy kapusta jest już gotowa dodać podduszone pieczarki z cebulą. Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Gotować bez przykrycia jeszcze razem przez chwilę, aby smaki się połączyły. Dodać ugotowane łazanki i wymieszać całość.
* suszone grzyby należy namoczyć przez minimum kilka godzin, a następnie ugotować.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/12/Lazanki-z-kapusta.html