Wykonanie
Kiedy po Świętach i Nowym Roku w lodówce zostały różne kawałki "swojszczyzny" postanowiłam, że czas zrobić bigos... wyszedł inny niż tradycyjny, bo dodałam
pierś z kurczaka ;) inny, ale bardzo dobry i szybki w wykonaniu... Zapraszam- pół główki
białej kapusty- pół woreczka
kapusty kiszonej- po kawałku "swojszczyzny" - dałam pieczony
schab,
kiełbasę,
boczek- 1 podwójna
pierś z kurczaka- 2
cebule- mały
przecier pomidorowy-
olej-
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy-
białą kapustę poszatkować- w garnku o grubym dnie zagotować 2 szklanki
wody, dodać poszatkowaną
kapustę,
ziele angielskie i
liść laurowy-
cebulę i kawałki "swojszczyzny" pokroić w kostkę- w międzyczasie na łyżce
oliwy zeszklić pokrojoną
cebulę, dodać "swojszczyznę"- gdy
kapusta będzie miękka, odcedzić
wodę- dodać
kapustę kiszoną i
przecier pomidorowy - całość wymieszać i gotować na małym ogniu- po 10-15 min. dodać przesmażoną
cebulę i "swojszczyznę"- na ten samej patelni, usmażyć pokrojoną w kostkę
pierś z kurczaka- dodać do całości- na sam koniec doprawić świeżo zmieloną
solą i
pieprzem - gotować ok. 30 min na małym ogniu (często mieszając)Smacznego.źródło: własne